Svijet

Albanci najgore mišljenje imaju o Srbima, pa o Crnogorcima

Prema istraživanju koje je sprovela agencija "Faktor plus", tokom avgusta, među ispitanicima u Srbiji i Albaniji, Albanci najnegativnije mišljenje imaju o Srbima, a na drugom mjestu su im Crnogorci.
Albanci najgore mišljenje imaju o Srbima, pa o Crnogorcima
agencijeIzvor

Kako se ističe u istraživanju, čak dvije trećine Albanaca najnegativnije mišljenje ima prema Srbima, u odnosu na sve narode u okruženju, čak 68 odsto ispitanika.

Albanci poslije Srba najnegativnije mišljenje imaju prema Crnogorcima - 13 odsto.

O Albancima najnegativnije mišljenje ima trećina građana Srbije, ili 33 procenta ispitanika.

Najlošije mišljenje, kada je riječ o narodima u okruženju, Srbi imaju, prije svega, prema Hrvatima, 45 procenata.

Kada je riječ o pozitivnim mišljenjima, građani Srbije najviše vole Grke 43 odsto, a Albanci Italijane - sa samo jednim procentom više.

Kod građana Srbije slijede Crnogorci i Makedonci, za koje se opredijelilo 20, odnosno 18 odsto, a kod Albanaca, nakon Italijana, Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora.

To su samo neki od rezultata istraživanja, obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.

Riječ je, inače, o prvom takvom, komparativnom ispitivanju javnog mnjenja u dvije zemlje na temu "Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje".

Istraživanje je dio šireg projekta na temu "Srbi i Albanci - kojim putem dalje".

Portal Analitika