In firme

Apple protiv novih američkih carina za kineske proizvode

 Najvrijednija američka i najbogatija svjetska kompanija, Apple, zbog uvođenja carina na proizvode uvezene iz Kine mogla bi imati problema, koji će se prije svega reflektovati u većim cijenama njihovih proizvoda na tržištu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Apple protiv novih američkih carina za kineske proizvode
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

Američki predsjednik Donald Trump kontinuirano se bori za vraćanje proizvodnje na američko tlo i pokušava da prisili kompanije na zapošljavanje Amerikanaca uvođenjem carina na uvozne proizvode.

Nakon što je ove sedmice Trumpova administracija najavila kako će na proizvode iz Kine uvesti carine od 25 odsto, koje će zahvatiti oko 200 milijardi USD vrijedan uvoz, iz Applea su službeno reagovali.

Oni su vlastima SAD-a poslali otvoreno pismo u kojem navode kako će nove carine na kraju platiti američki građani i da će one najviše uticati na domaće cijene većeg broja Appleovih proizvoda koji dolaze iz Kine.

Kompanija će imati i značajno veće cijene raznih drugih dodataka i komponenti koje koriste u svojim američkim pogonima za proizvodnju servis uređaja.

U svom pismu pojasnili su da od njih zavise poslovi oko dva miliona Amerikanaca.

U Apple smatraju da bi povećanje cijena proizvoda iz Kine učinilo njihovu kompaniju manje konkurentnom na domaćem i stranom tržištu.

Reagujući na pismo, Trump je kazao da Apple treba "samo" da počne da gradi fabrike u SAD-u i tamo, umjesto u Kini, proizvodi sve
proizvode.

Na taj način, kako je rekao, imali bi nultu stopu carina, pa čak i poreske olakšice.

Portal Analitika