In firme

Elektronski registar za rak omogućiće da se u liječenje uključe ljekari iz Evrope

Formiranje kliničke mreže nije samo povezivanje onkologa regiona, već je cilj da se ojača infrastruktura. Zato što je bitno da se povežu onkološke institucije, ne samo sa ovim institutom, nego i evropskim onkološkim institucijama - kazala je Sanja Damjanović
Elektronski registar za rak omogućiće da se u liječenje uključe ljekari iz Evrope
PobjedaIzvor

Ministarka nauke Sanja Damjanović saopštila je da će početkom ove godine naša zemlja dobiti prvi milion eura što će značiti i početak druge pripremne faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, a koja podrazumijeva izradu detaljnog tehničkog projekta, i to u CERN-u. Na svečanom otvaranju sastanka mreže Jugoistočne Evrope za radiologiju i onkologiju, koji organizuje Klinički centar Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom nauke, ministarka Damjanović je naglasila da je jačanje infrastrukture Instuituta ključna, kao i realizacija elektronskog registra za kancer. - To znači da će jednog pacijenta istovremeno gledati onkolozi iz različitih dijelova Evrope i cilj je da napravimo međunarodni odbor.

Pacijenta više neće gledati dva oka već onkolozi iz cijele Evrope – kazala je Damjanović. Prema njenim riječima, formiranje kliničke mreže naročito je značajno u kontekstu uspostavljanja Međunarodnog instituta, odnosno Hadronske kancer terapije sa istraživanjima iz biomedicine. - Klinička mreža će radiolozima i onkolozima širom regiona omogućiti da se međusobno povežu, ostvare kontakte sa kolegama u Institutu, kao i drugim renomiranim evropskim centrima i bolnicama – kazala je Damjanović novinarima nakon svečanog otvaranja.

Ovo, kako je objasnila nije samo povezivanje onkologa regiona, već je cilj da se ojača infrastruktura. - Zato što je bitno da se povežu onkološke institucije, ne samo sa ovim institutom, nego i evropskim onkološkim institucijama - istakla je Damjanović. Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković u uvodnom izlaganju je govorio o projektu Telemedicine, koji je pokrenut ove godine i koji elektronski povezuje najveću medicinsku instituciju u našoj zemlji sa ostalim zdravstvenim ustanovama. - Sve državne institucije su u obavezi da podrže ovakav projekat i čim se ukazala prilika da Klinički centar pruži podršku, nijesmo se dvoumili.

Drago nam je što naši onkolozi imaju priliku da razmijene iskustva sa vodećim ekspertima i kolegama iz Jugoistočne Evrope, jer krajnji cilj ovog sastanka jeste formiranje onkološke mreže Jugoistočne Evrope i voljeli bismo da sjedište bude upravo u Kliničkom centru – istakao je direktor dr Eraković.

Podgorica će biti regionalni dijagnostički centar

Uprava glavnog grada počastvovana je što je baš Podgorica izabrana da bude regionalni dijagnostički i istraživački centar, saopštio je gradonačelnik Ivan Vuković, ističući da će nastojati da gradska uprava bude što bolji partner u svakoj od faza realizacije tog važnog projekta. Na sastanku sa švajcarskom delegacijom predstavnika Swiss Continence Fondacije, predvođene predsjednikom Fondacije i šefom katedre za neuro-urologiju na Univerzitetu u Cirihu i Univerziteteskoj bolnici Balgrist Tomasom Keslerom rekao je da je čast što je Podgorica odabrana za centar.

- Projekat bi podrazumijevao formiranje dijagnostičkog centra u Crnoj Gori, koji bi uključivao i projekte edukacije namijenjene zdravstvenim radnicima na osnovu najsavremenijih naučnih i obrazovnih dostignuća - istakao je profesor Kesler. Budući da se radi o veoma zahtjevom projektu on će biti realizovan fazno, a za dalji nastavak planiranja neophodno je naći adekvatnu lokaciju za infrastrukturni dio projekta, odnosno za zgradu. Glavni grad je, kako je saopšteno, predočio koje su to raspoložive lokacije koje bi odgovarale toj namjeni. U skladu sa nadležnostima ponuđene su i sve olakšice koje se odnose na dobijanje neophodne dokumentacije za gradnju, uz napomenu da, kao partner u projektu, glavni grad zauzvrat ne očekuje nikakvu finansijsku kompenzaciju.

Portal Analitika