Sci/Tech

Švajcarci spremni da investiraju u zdravstveno-istraživački regionalni centar

Švajcarska delegacija predstavnika Swiss Continence Fondacije, predvođena profesorom Tomasom Keslerom, predsjedavajućim Fondacije i šefom katedre za neuro-urologiju na Univerzitetu u Cirihu i Univerzitetskoj bolnici Balgrist, boravi 6. i 7. septembra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. 
Švajcarci spremni da investiraju u zdravstveno-istraživački regionalni centar
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija je danas otpočela sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore, u cilju potencijalnog investiranja i formiranja novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera.

Delegacija se prvo susrela sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović, državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja, Milovanom Vujovićem, generalnom direktoricom Direktorata za kontrolu i unaprijeđenje kvaliteta zdravlja, Vesnom Miranović, generalnim direktorom Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova, Veljkom Milonjićem i nezavisnom savjetnicom ministarke nauke, Ninom Radulović.

Predsjedavajući Fondacije, profesor Kesler, pokrenuo je inicijativu izrade zajedničkog projekta između Crne Gore i Švajcarske, pod okriljem Swiss Continence Fondacije, a u cilju unaprijeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Na predlog gdina Keslera, sredinom avgusta ove godine ministarka Damjanović je posjetila Univerzitetsku bolnicu Balgrist, zajedno sa direktorom Kliničkog centra, Jevtom Erakovićem, i sastala se sa ključnim ljudima iz ove organizacije, koji su potvrdili pružanje sve neophodne podrške u cilju formiranja dijagnostičkog centra u Crnoj Gori, a koji bi uključio i projekte edukacije za zdravstvene radnike na osnovu najsavremenijih naučnih, obrazovnih i zdravstvenih dostignuća. 

Srednjoročni cilj ove saradnje bilo bi uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, u koji je pomenuta švajcarska fondacija spremna da investira sredstva u obimu i do nekoliko miliona eura. Budući da su obuke i edukacija budućeg osoblja u ovom centru ključni faktor, ukazano je na spremnost finansijske podrške od strane Fondacije za ove svrhe, za obuke istraživača na Univerzitetu u Cirihu i medicinskog osoblja u Univerzitetskoj bolnici Balgrist.

Delegacija je razgovara o optimalnom modelu saradnje koji bi vodio ka formiranju regionalnog centra izvrsnosti u oblasti neuro-urologije, sa mogućnošću proširenja projekta na oblast radiologije, dijagnostike, neurologije i ginekologije.

U Kliničkom centru Crne Gore delegacija se susrela sa direktorom Jevtom Erakovićem, Marinom Ratković, medicinskom direktorkom KCCG, direktorom Klinike za urologiju i nefrologiju, Petrom Kavarićem, dekanom Medicinskog fakulteta Goranom Nikolićem i prorektorkom Univerziteta Crne Gore, Irenom Orović. Oni su se upoznali sa radom ove medicinske ustanove, odnosno medicinskim procedurama koje se sprovode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i aparaturi koja je dostupna ljekarima. Delegacija je obišla odjeljenja Nefrologije, Neurologije i Urologije i razgovarala sa mladim ljekarima koji su trenutno na specijalizaciji u zemljama regiona, ali i Zapadnog Balkana, o radu u Kliničkom centru, te znanju koje su stekli vani, a mogu upravo ovdje implementirati.

Delegacija Swiss Continence Fondacije će danas posjetiti i Institut “Simo Milošević” u Igalu i imati zvaničan susret sa direktoricom, Gordanom Rajović.

Portal Analitika