EU web forum

Saradnja svih aktera ključna za napredak prema EU

Zajednički konsultativni odbor (ZKO) civilnog društva Evropske unije i Crne Gore značajna je osnova za unapređenje političkog i društvenog dijaloga, kao i za sagledavanje daljih pravaca i perspektive pregovaračkog procesa, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, na jedanaestom sastanku ovog radnog tijela.
Saradnja svih aktera ključna za napredak prema EU
Portal AnalitikaIzvor

Članovi ZKO-a su predstavnici civilnog društva iz EU i Crne Gore, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i udruženja građana.

Na sastanku je ocijenjeno da je u interesu svih zajednički rad na održivim društveno-ekonomskim promjenama koje bi garantovale kvalitetan pristupni okvir i dale legitimitet daljim i zahtjevnijim fazama transformacije crnogorskog društva. Civilni sektor je, kako je istaknuto, značajan akter u usmjeravanju crnogorskog društva ka evropskim vrijednostima, kroz praćenje pregovora i aktivno učešće u tom procesu.

Glavni pregovarač je ukazao na značaj saradnje Vlade i civilnog sektora kako bi proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju bio uspješno realizovan u predviđenom roku. Podsjetio je da je ova saradnja posebno ojačana kroz učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za pripremu pregovora, naglasivši da oni čine gotovo trećinu pregovaračke strukture koja broji oko 1400 članova.

„Imajući u vidu značaj civilnog društva za proces pristupanja Crne Gore Uniji, potrebno je stalno raditi na unapređenju direktnog dijaloga između Vlade i civilnog društva. Civilno društvo, pored kritičkog viđenja stvari, treba da ima i konkretne konstruktivne predloge koji rezultiraju zajedničkim aktivnostima Vlade i civilnog društva“, ukazao je glavni pregovarač.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, ocijenio je da priključivanje EU nije samo stvar briselske birokratije i Vlade i njenih službenika, već nešto što može da promijeni živote ljudi u Crnoj Gori.

„Stavovi civilnog društva u procesu proširenja predstavljaju značajan doprinos samom procesu. Proces evropskih integracija nije i ne treba da bude projekat samo za elite, to je nešto što je važno za sve građane Crne Gore, kao i za sve građane EU“, istakao je Orav.

Kopredsjedavajuća ZKO-u, Lidija Pavić-Rogošić, podsjetila je da su prethodnim održanim sastancima usaglašene preporuke u cilju poboljšanja i ubrzanja procesa pristupanja EU. „Iako sa zadovoljstvom mogu reći da se vide pomaci u tom pravcu, isto tako je važno ukazati na ono što treba poboljšati i kroz ovaj naš odbor čuje se i glas organizacija civilnog društva-udruženja poslodavaca i sindikata, te ostalih nevladinih organizacija“, dodala je ona.

Kopredsjedavajući ZKO-u, Pavle D. Radovanović, istakao je da ZKO za svoje aktivnosti ima podršku EU i Evropskog ekonomskog i socijalnog Komiteta.

„Gledajući realizaciju zaključaka koje smo usvajali na prethodnih deset sastanaka i određenu dinamiku kojom se primjenjuju u Crnoj Gori, možemo reći da imamo podršku crnogorskih institucija“, rekao je Radovanović.

Na sastanku je razmatrano stanje pregovora o pristupanju Crne Gore EU u poglavljima koja se odnose na socijalnu politiku i zapošljavanje, s posebnim naglaskom na socijalna prava, slobodno kretanje radnika i stanje civilnog društva u Crnoj Gori, a na kraju sastanka biće usvojena zajednička deklaracija, koja će biti dostavljena relevantnim tijelima EU i Crne Gore.

Portal Analitika