EU web forum

Drljević: Zadovoljni postignutim, čeka nas još dosta posla

Crna Gora nedavno je obilježila šest godina od početka pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom. Otvorili smo 31 poglavlje od 33, pa postignutim možemo  i te kako da budemo zadovoljni kaže u razgovoru za TV Pink M glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević. U svakom slučaju, dodaje,  pred nama je još dosta zadataka.
Drljević: Zadovoljni postignutim, čeka nas još dosta posla
Pink MIzvor

"Bez obzira na broj otvorenih poglavlja i broj privremeno zatvorenih poglavlja još uvijek dosta posla je pred nama. Predstoji nam sada zatvaranje pregovaračkih poglavlja, dodatno jačanje administrativnih kapaciteta u okviru institucija koje su zadužene za sprovođenje određenih politika i prosto određivanje konkretnih rezultata u određenim oblastima u kojima se to od nas traži". 

 Važno je, kaže Drljević, da i u predstojećem periodu zadržimo dosadašnju dinamiku pregovoranja  Crne Gore sa evropskom Unijom.

"U narednom periodu moramo dodatno moramo da radimo zaista na proizvodnji konkretnih rezultata. Mi jesmo formirali institucije, mi jesmo uspostavili zakonodavni okvir medjutim sada se od nas očekuje da prosto konkretnu implementaciju zakona potvrdimo konkretnim rezultatima u određenim oblastima".

Da li možemo do kraja godine, odnosno do kraja austrijskog predsjedavanja očekivati otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine?

DRLJEVIĆ: Naša su očekivanja da ovo poglavlje bude otvoreno u okviru austrijskog predsjedavanja. Nikada nisam volio da licitiram sa brojem poglavlja koja će biti otvorena ili zavtorena  ali ono što je sigurno da što se tiče Crne Gore da su se ispunile sve pretpostavke i sve što je bio naš domaći zadatak u okviru ovog poglavlja do sada je završeno.

Nedavno je predsjednik Milo Đukanović kazao da je ključna tema kada su posrijedi pregovori sa EU kako da ispunimo realne zahtjeve u ključnim poglavljima 23. i 24.  Drljević podsjeća da su ova dva poglavlja od ključnog značaja za proces pregovora sa EU dodajući da je napredak u tim oblastima evidentan.

Nedavno je Bugarska završila predsjedavanje EU, sada je to Austrija a potom i Rumunija. Koliko je značajno i ohrabrujuće što EU predsjedavaju baš ove zemlje. I Austrija je obećala da će među prioritetima biti integracija zemalja Zapadnog Balkana?

DRLJEVIĆ: Mislim da je za nas posebno značajno. ja se vrlo često 2018. godinu nazivao evropskom godinom ne samo za CG nego za cjelokupni Zapadni Balkan i zbog činjenice koju ste vi rekli. da imamo države članice koje predsjedavaju EU koje jesu naklonjene Zapadnom Balkanu, koje jesu naklonjene politici proširenja. Mislim da je to velika šansa za CG i sve nas koji se nalazimo na Zapdnom Balkanu.

Zbog toga bi, zaključuje Drljević, dodatno trebalo uložiti napore u reformske aktivnosti i iskoristitit šansu budući da EU predsjedavaju države koje su nam prijateljski nastrojene.

 

Portal Analitika