Svijet

Austrija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom

Po treći put, nakon 1998. i 2006, Austrija će predsjedavati EU, ovaj put pod motom "Evropa koja štiti", sa migracijama i pitanjima bezbjednosti i konkurentnosti EU kao glavnim prioritetima, ali i s temom daljeg približavanja država Zapadnog Balkana EU.
Austrija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom
RTSIzvor

Austrija, koja se već duže angažuje oko regiona Zapadnog Balkana želi da zadrži fokus, koji je Bugarska tokom svog predsjedavanja, usmjerila na ovaj region.

Austrija, kako je ranije najavljivao kancelar Sebastijan Kurc, želi da postigne dalji napredak u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore, ali i približavanju drugih država regiona Uniji.

U jednom ranijem intervjuu austrijskim medijima Kurc je izrazio i želju da tokom predsjedavanja Austrije EU dođe i do značajnog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Osim toga jedan od ciljeva zvaničnog Beča je i poboljšanje odnosa EU sa zemljama kao što su Rusija i Izrael.

Predsjedavanje Austrije, međutim, dolazi i u trenutku kad vlada veliko nejedinstvo EU.

Zemlje poput Njemačke, Francuske i Luksemburga, kao i Španije su za snažnije jedinstvo u EU i evropska rješenja, zalažu se u politici prema izbjeglicama za solidarnost sa zemljama koje su posebno pogođene migracijama.

Na drugoj strani nalaze se zemlje, među kojima je i Austrija, koje su usmjerene na "tanju i fokusiraniju EU".

EU, kako je najavio austrijski kancelar, treba da se bavi velikim pitanjima, kao što je zaštita spoljnih granica ili spoljna politika, a da se povuče iz manjih pitanja koja treba da ostanu u nadležnosti nacionalnih vlada, regiona i lokalnih vlasti.

Izazovi za Austriju

Za Austriju će veliki izazov biti postizanje dogovora o budžetu EU za period 2021 - 2027, jer i Beč zahtijeva da se ne podižu uplate državama koje su neto uplatioci kao što je Austrija, a zbog istupanja Velike Britanije iz članstva.

I Bregzit je velika tema sa kojom će se suočiti Austrija, pošto se očekuje da se postigne dogovor do oktobra, kako bi proces ratifikacije bio završen do kraja marta iduće godine.

Da li će se u tome uspjeti za sada je neizvjesno, jer je i glavni pregovarač EU Mišel Barnije nedavno u Beču izrazio zabrinutost da li će uopšte doći do sporazuma.

Inače prethodna dva predsjedavanja Austrije EU bila su u vrijeme kriza - 1998. je u žiži interesovanja svjetske javnosti bio prije svega kosovski konflikt, a 2006. je predsjedavanje palo u vrijeme ustavne krize EU pošto su Francuzi i Holanđani odbili dogovor.

Tokom ovog predsjedavanja predviđeno je oko 300 skupova u Austriji, među kojima i 13 neformalnih savjeta.

Troškovi predsjedavanja se procjenjuju na oko 43 miliona eura, a mediji spekulišu da bi mogli biti duplo veći.

Početak predsjedavanja označiće predaja "štafete" u Šladmingu, gdje će danas premijer Bugarske Bojko Borisov sa austrijskom kolegom Kurcom razgovarati o budućnosti Unije.

Planiran je piknik na planini Planaj, a u dolini će biti organizovan koncert.

Inače Kurc će 3. jula da se obrati Evropskom parlamentu u Strazburu, a 5. i 6. jula će evropski komesari doputovati u posjetu Beču.

Planirani skupovi

Prvi neformalni savjet ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova biće održan od 11. do 13.jula u Insbruku, te će potom od 16. do 17. jula biti održan neformalni savjet o konkurentnosti u Beču.

Zatim je predviđen Savjet za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača od 19. do 20. jula u Beču.

Krajem avgusta Beč će biti domaćin neformalnog Savjeta za spoljna pitanja, a početkom septembra i Savjeta za omladinu, te 7. do 8. septembra Savjeta za privredu i finansije.

Od 10. do 11. septembra u Beču će biti održan neformalni Savjet za zdravstvo, pa potom za saobraćaj, telekomunikacije i energiju od 17. do 18. septembra u Lincu.

U Salcburgu će 20. septembra biti održan neformalni savjet na temu bezbjednosti, na kojem Austrija želi da predloži svoja rešenja migrantske krize i zaštite spoljnih granica.

Od 23. do 25. septembra u dvorcu Hof u Donjoj Austriji biće održan neformalni Savjet za poljoprivredu i ribarstvo, a 5. oktobra Savjet za spoljnu trgovinu u Insbruku.

Zatim će 29. do 30. oktobra biti održan neformalni Savjet za saobraćaj, telekomunikaciju i energiju u Gracu, gdje će u istom periodu biti održan i Savjet za zaštitu životne sredine.

Od 13. do 14. decembra biće održan zaključni Samit predsjedavanja Austrije u Briselu, gdje bi trebalo da se donesu najvažnije odluke iz ovog predsjedavanja.

Portal Analitika