Kultura

Treći festival uličnih performera ''Inart'' od 25. do 27. jula

Treći Festival uličnih performera InArt održaće se od 25 do. 27. jula u Tivtu. Ta tri dana tivatske ulice i trgovi transformisaće se u pozornicu za umjetnike iz sedam zemalja, a svoje mjesto među njima imaće i umjetnici iz Crne Gore. 
Treći festival uličnih performera ''Inart'' od 25. do 27. jula
Portal AnalitikaIzvor

Festival je zadržao internacionalni karakter tako da će se na njemu predstaviti performeri iz Italije, Austrije, Makedonije, Argentine, Meksika kao i Turske. 

Osnivač festivala, Ljubo Kaličanin kazao je da će festival, u cilju promocije, gostovati na Barskom ljetopisu, u šoping centru Delta city u Podgorici, kao i na Beranskom ljetu.
 „Prva dva izdanja festivala bila su u formi pokazivanja ove vrste scenske umjetnosti, dok je ovogodišnji festival istraživački. Istraživački je u smislu programa, a i kada su prostori održavanja u pitanju. Ove godine ćemo se pomjeriti sa bina i krenuti u osvajanje nekih drugih prostora po Tivtu“, saopštio je Kaličanin.

Novina trećeg InArta je institut ambasadora festivala, koji će, kako je pojasnio Kaličanin, biti organizovan zbog bolje promocije.

„Želimo da ljude, koji već imaju saradnju sa nama, promovišemo, kao i da oni promovišu nas. Oni će biti naši predstavnici za zemlje iz kojih dolaze i biće uključeni u kreiranju programa“, pojasnio je Kaličanin.

Direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić kazala je da je festival razonoda za sve generacije, zahvaljujući raznovrsnom programu koji su birali predstavnici nevladine organizacije Kulturni kreator.

„Svi jednako uživaju i svi jednako iščekuju da se upoznaju sa predstojećim programima. Saradnja koja traje između turističke organizacije Tivat i NVO Kulturnog kreatora primjer je uspješne saradnje. Saradnja će nastaviti da postoji, da raste što dalje, utičući na brendiranje grada Tivta“, rekla je Glavočić.

Predstavica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Nina Vukčević, kazala je da su ta institucija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma prepoznali Festival uličnih performera kao jedan od važnih segmenata turističke ponude Tivta, kao i Crne Gore.

„Održavanje festivala je u značajnoj mjeri doprinio da, turista koji izabere Crnu Goru kao destinaciju za svoj odmor i dođe, pored pasivnog odmora, ima i dobru zabavu i da uživa u raznovrsnom sadržaju“, rekla je Vukčević.

Direktor Instituta Yunus Emre, Džan Guraj, kazao je da, zahvaljujući festivalu, Institut ima priliku da približi građanima tursku kulturu i da, kako je rekao, predstavi tradicionalne turske umjetnosti.

„Ove godine predstavićemo dvije tradicionalne turske umjetnosti, a to su izrada dekorativnih predmeta od keramike i izrada dekorativnih predmeta od perlica stakla“, saopštio je Guraj.

Pored umjetnica iz Turske na festivalu će se predstaviti i Duo Masawa, italijansko-arentinski duo koji je na jedinstven način spojio balet, savremeni ples i cirkuske vještine, Cirque Tango, trupa iz Argentine koja je spojila tango sa cirkusom stvarajući magiju punu emocija u predstavi „Un Tango Mas“. El Diabolero stiže iz Austrije, njegova specijalnost je manipulacija objektima.Piero Ricciardi iz Italije, će se festivalskoj publici predstaviti sa predstavom „Why not“. Trupa Teatrosk iz Makedonije pokazaće nam kako zvuče nečujni muzičari – riječ je o živim statuama. Na Festivalu će nastupiti i učenici muzičke škole „Andre Navara“. Za najmlađe tu su „Dječije igrarije i maštarije“ porodice Dragojević. Na InArtu će se premijerno izvesti i predstava baloni italijanskog preformera Andree Fedija. 

Održavanje Festivala podržali su TO Tivat, Ministarstvo kulture Crne Gore kao i NTO.

Portal Analitika