EU web forum

Prvo intenzivne reforme, pa priča o ulasku u EU

Crna Gora će biti članica Evropske unije kada bude spremna, i kada vi budete bez sumnje vidjeli našu spremnost - poručio je premijer Duško Marković na plenarnoj sesiji Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji.
Prvo intenzivne reforme, pa priča o ulasku u EU
Nova PobjedaIzvor

On je, u obraćanju predsjednicima Evropskog savjeta, Evropske komisije i Vlade Bugarske, mDonaldu Tusku, Žan Klod Junkeru i Bojku Borisovu, rekao da zamora u pregovorima nema.

- Iako ponekad izgleda da se naš entuzijazam u pregovorima smanjio, upravo je suprotno: zamora nema već se, nakon šest godina intenzivnog pregovaranja bez zastoja, pripremamo za još zahtjevniju i odlučujuću fazu pristupanja - rekao je Marković.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, Brisel je predstavio šest novih inicijativa, koje bi trebalo da pomognu u transformaciji regiona i njegovoj boljoj povezanosti. Iako je javnost očekivala rokove i garancije, evropski lideri su ohrabrili balkanske zemlje i najavili finansijsku podršku za reformske procese, ne pominjući konkretne datume.

Premijer Marković je kazao da je za Crnu Goru ključno to što je Jadransko-jonski put na insistiranje Podgorice ušao u transevropsku saobraćajnu mrežu koju će finansirati Evropka komisija.

PREGOVORI NIJESU TRKA

Upitan da prokomentariše pomiješane poruke sa samita u kojima jedan evropski zvaničnik tvrdi da je 2025. nerealan rok za ulazak Crne Gore, a drugi da je to moguće postići, Marković kaže da EU integracije nijesu trka.

- Kad se postavi ovo pitanje, iskočim iz mog standardnog političkog manira da evropsku agendu ne stavljamo u kontekst trke i da se ne upoređujemo sa drugima u regionu, nego da radimo svoj posao i kada ga završimo da zaslužimo ono što nam pripada, a to je članstvo u EU. Vidimo u posljednje vrijeme da se u regionu govori da je Srbija ispred Crne Gore, da je Makedonija ispred Crne Gore, da je Albanija ispred nas... To nije tačno. Mi želimo da oni budu s nama. I danas smo uradili sve da i Makedonija i Albanija u julu dobiju novu evropsku priliku, a radujemo se i svakom uspjehu Srbije - rekao je premijer.

I prvi čovjek Evropskog savjeta nije želio da priča o rokovima.

- Na sastanku u Sofiji nije bilo skrivenih poruka, nijesmo se pravili da nema problema na Zapadnom Balkanu ili da nema problema u Uniji, ali smo potvrdili evropsku perspektivu i odbili da pominjemo rokove. Nećemo kvariti današnji sastanak pričom da postoje brze trake za EU, svima je perspektiva otvorena i sve zavisi od zemalja članica - kazao je Donald Tusk.

KRITIČKI TONOVI

Lideri Evropske unije i zemalja članica, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su juče u Sofiji Deklaraciju u kojoj su ponovili podršku evropskoj persprektivi regiona.

EU je u Deklaraciji, koju je Pobjeda već objavila, pozdravila zajedničku predanost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrijednostima i načelima, viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

Sa evropskih adresa zemljama regiona stižu i riječi podrške, ali i kritike da se ne radi dovoljno na vladavini prava.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han poručio je juče da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za Evropsku uniju, ali da se mora iskoristiti trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje. Han kaže da će zemlja koja bi ušla u punopravno članstvo 2025, morati da završi pregovore najkasnije 2023. godine.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika