Literatura

Na Sajmu knjiga 100 izlagača i više od 60 programa

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, na kojem će od 7. do 14. maja nastupiti oko 100 izlagača iz Crne Gore i regiona, biće predstavljeno više od 60 programa.
Na Sajmu knjiga 100 izlagača i više od 60 programa
Mina/Portal AnalitikaIzvor

PR izdavačke kuće „Nova knjiga“, Jovana Petković, kazala je na konferenciji za novinare da će radno vrijeme Sajma biti od 11 sati do 21 sat i 30 minuta.

Ona je podsjetila da je koorganizator te manifestacije Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelj Vlada i Ministarstvo kulture.

Umjetnički direktor Sajma, Nikola Nikolić, rekao je da će ove godine biti predstavljeno više od 60 programa i da će gosti na Sajmu biti autori iz Crne Gore i regiona.

„To su Nevena Bužarovska, Aleksandar Gatalica, predsjednik Odbora beogradskog sajma knjiga, Zoran Avramović, koji će držati predavanje o Milošu Crnjanskom, Vida Ognjenović, Gojko Božović, Sanja Domazet, Dragan Lakićevića, Dragan Gaga Popović, Predrag Marković“, rekao je Nikolić.

On je dodao da će iz Bosne i Hercegovine predstaviti pjesnici Goran Samardžić, Mustafa Zvizdić, Hadžem Hajdarević, a iz Srbije Lidija Ćirić i Vule Žurić.

„Među domaćim autorima su Jovan Nikolaidis, Gazmend Čitaku, Milorad Milunović, Đorđe Šćepović, Lidija Vukčević, Stefan Bošković, Rebeka Čilović, Nataša Nelević, Obrad Nenezić, Vladimir Vujović i Aleksandar Ćuković“, kazao je Nikolić.

On je rekao da će u ranijim satima Sajma, biti predstavljeni programi koje realizuju u saradnji sa ambasadom Italije, to jest izložba „Fermijevo nasljeđe“.

„Imaćemo i radionice za profesore italijanskog jezika i predstavljanje italijanskih stripova u saradnji sa Hercegnovskim strip festivalom“, naveo je Nikolić.

On je rekao da će, u okviru tješnje saradnje sa Nacionalnom bibiliotekom „Đurđe Crnojević“, biti održano sedam programa.

„To su okrugli sto na temu „Crnogorsko bibliotekarstvo – stanje i perspektive“, promocija romana „Ubojtak“ Boža Bulatovića, predavanje o značaju legata, gostovanje direktorke Nacionalne bibilioteke „Kliment Ohridski“, Senke Naumovske, tribina o školskim bibliotekama, promocija tematskog broja časopisa „Komuna“, kao i predstavljanje novih izdanja bibilioteke“, kazao je Nikolić.

On je dodao da će, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Budve, biti organizovana izložba „Majstor kratke priče i narodni tribun“ povodom 140 godina od smrti Stefana Mitrova Ljubiše.

„Biće promovisane i knjige „Vertigo“ Krsta Vukovića, „Personalni karusel“ autorki Marije Krivokapić, Sandre Đurbuzović, Katarine Sarić i Stanke Rađenović Stanojević, kao i roman „Intimna predstava“ Ružice Vasić“, naveo je Nikolić.

On je dodao da će, preko saradnje sa privatnim predškolskim ustanovama, biti predstavljeni "Pinokio“, „Vini Pu“, „Kockica“, „Čarli Čaplin“, „Osmijeh“ i „Svetionik“.

„U saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica (UDG), biće održana prezentacija Centra za klimatske promjene UDG, prezentacija projekta tehnologije u funkciji zaštite brenda i prevencije falsifikata, studentski pjesnički maraton, prezentacije studentskih projekata“, kazao je Nikolić.

On je rekao da će Medresa „Mehmed Fatih“ iz Tuzi organizovati promociju knjige „Odabrane hutbe“ Jusufa Kardavija, kao i da će se na sajmu predstaviti Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ i „Spasoje Raspopović“ i gimnazija „Slobodan Škerović“.

U okviru Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, prema riječima Nikolića, biće predstavljena radionica „Tajna jedne tajne“, slikovnica „Zovem se Čupa“ i „Crnogorski jezik za strance“ nivoa A1 i A2.

„Izdvaja se i razgovor sa urednikom izdavačke kuće „Arto“, Ognjenom Savićem, predstavljanje Centra za strane jezike i prevođenje „Double L“, projekat školskih bašti nevladine organizacije (NV0) „Eco Logic“, monografija „Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva“, precizirao je Nikolić.

On je preporučio i predavanje Hakije Kanurića o knjigama „Islamski bonton“ i „Načela bračnog života“ i predstavljanje Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“ i književnog kluba „Poenta poetika“, kao i programe za najmlađe.

„U okviru saradnje sa ambasadom Rumunije, biće organizovana radionica koja će se baviti rumunskom tradicijom“, rekao je Nikolić.

On je istakao da je uspostavljena čvršća saradnja sa nevladinom organizacijom Mladiinfo, koji će, kako je naveo, volonterizmom doprinijeti kvalitetu sajma.

Portal Analitika