Društvo

Ko će nas liječiti kad najbolji odu?

Bivši ministar zdravlja Miodrag Caro Pavličić kaže da bi država trebalo da prepozna koji su im kadrovi neophodni. “I da reaguju ugovornim platama koje su inače normalna stvar, recimo, u sportu ili privatnim preduzećima. Tako ćemo sačuvati najbolji kadar. Mislim da smo daleko od toga”, navodi on. U Kliničkom centru kažu da se u posljednje vrijeme u javnosti u kontinuitetu preuvaličava priča o odlivu medicinskog kadra i dodaju da je trenutno na specijalizaciji 184 ljekara, od kojih će tokom ove godine završiti 44-oro a ostali do 2021. godine.
Ko će nas liječiti kad najbolji odu?
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sindikat doktora medicine objavio je nedavno spisak ljekara koji su od 2014. godine napustili javni zdravstveni sistem. Na spisku su imena 74 ljekara, koji su napustili Klinički centar, ali i druge bolnice i domove zdravlja.

Neki su prešli da rade u privatne ustanove, ali su mnogi uhljebljenje našli u Njemačkoj, Sloveniji, Švajcarkoj, Danskoj, Francuskoj. U toj sindikalnoj organizaciji su tada (prije oko mjesec dana) upozorili da imaju informaciju da se još tri ljekara spremaju da napuste zemlju.

Kako Portal Analitika saznaje, Kliničkom centru je podnijet jedan zahtjev za raskidanje radnog odnosa a taj, ljekar, koji važi za vrhunskog stručnjaka, se sprema da nastavi rad na klinici u Sloveniji.

Nije Crna Gora jedina država koju napuštaju ljekari. Sa odlivom kadrova bore se sve zemlje regiona, no naš je problem veći jer nas je malo, pa nije lako iznjedriti vrhunskog ljekara. Procjenjuje se da ako izgubimo jednog vrhunskog gastroendokrinologa, treba najmanje par godina da se njegov nedostatak nadomjesti. Zato je ključno pitanje – da li zdravstvene vlasti suštinski, ne samo deklarativno, shvataju ovaj problem.

kccgPreuveličana priča: U Kliničkom centru kažu da se u posljednje vrijeme u javnosti u kontinuitetu preuvaličava priča o odlivu medicinskog kadra. Dodaju da su zdravstveni radnici i ranije, decenijama unazad, odlazili u zdravstvene ustanove u okruženju i Evropi, te da im je danas lakše da nadju posao širom svijeta.

“Međutim, ono što nas raduje jeste činjenica da imamo veliki broj zainteresovanih zdravstvenih radnika koji žele da zasnuju radni odnos upravo u našoj ustanovi, kao i onih koji su je ranije napustili a sada žele da opet zasnuju radni odnos u KCCG”, kažu iz najveće zdravstvene ustanove u  zemlji.

Bivši ministar zdravlja Miodrag Caro Pavličić na naše pitanje može li država da spriječi odliv zdravstvenih radnika odgovara: “Može pod uslovom da se identifikuju kadrovi bez kojih ne moze da funkcioniše javni sektor”.

pavlicicok“Umjesto države to su uradile privatne klinike u Crnoj Gori, koje nude bolje materijalne uslove za ljekare do kojih im je stalo, kao i bolnice  iz EU, gdje postoji nedostatak kvalitetnih ljekara i  zdravstvenih radnika. Država to neće uraditi, iako bi trebala! Mi smo mala zajednica sa malim brojem vrhunskih doktora tako da odlazak i jednog može značiti teško nadoknadiv gubitak a oni koje angažujemo iz regiona su skuplji i nijesu stalno tu”, kaže Pavličić.

KCCG napustilo 34 ljekara: Klinički centar je od 2014. godine do danas napustilo 34 ljekara. Kažu da je najveći broj ljekara zasnovao radni odnos u privatnim zdravstvenim ustanovama, a manji broj je napustio Crnu Goru.

Navode i da je na specijalizaciji 184, od kojih će tokom ove godine završiti 44-oro a ostali do 2021. godine. Raspisali su konkurs za dodjelu novih specijalizacija za 32 ljekara, koji je u toku.

“Nije teško zaključiti da je upravo ova “armija” mladih ljekara budućnost KCCG i budući nosioci posla u našoj ustanovi. Činjenica je da je  potrebno pojačati medicinski kadar u skoro svim organizacionim jedinicama a deficit je najviše izražen u onim organizacionim jedinicama koje su i najopterećenije: kardiologija, endokrinologija, reumatologija, neurologija, specijalisti i subspecijalsiti u IBD-u, i sl”, kažu u toj instituciji.

Doktor Pavličić tvrdi da bi nadležni trebalo da prepoznaju koji su im kadrovi neophodni.

 “I da reaguju ugovornim platama koje su inače normalna stvar, recimo, u sportu ili privatnim preduzećima.Tako ćemo sačuvati najbolji kadar. Mislim da smo daleko od toga”, navodi on.

Kako bi se smanjile liste čekanja, pojedine privatne ordinacije i klinike budu su umrežene u sistem javnog zdravstva. Tako nekim pacijentima, mogu biti dostupni, o trošku Fonda zdravsta, ljekari, često vrhunski, koji rade u tim ordinacijama.

Dr Pavličić kaže da je dobro što sposobni doktori ostaju u državi i rade i u privatnim ustanovama, ali da nije dobro što država olako prepušta javni sektor da ga kadrovski čerupaju privatne klinike , ili što je još gore, bolnice iz EU.

doktori1“Rukovodjenje bolnicama se mora decentralizovati i omogućiti bolničkim rukovodećim timovima da se izbore za najbolje kadrove i uslove za njih.To mora postati diskreciono pravo direktora i bordova direktora uz odgovornost za takvu politiku. Naravno, Ministarstvo treba da ima superviziju nad tom politikom”, kaže on.

Muke sa odlivom kadrova: Muku sa odlivom zdravstvenog kadra muče i naši susjedi. Gotovo čitav region suočava se sa odlivom ljekara, ali niko nema precizne podatke koliko je doktora iz balkanskih otišlo zbog većih zarada u evropske zemlje.

Na hiljade ljekara i medicinskih sestara napustilo je prethodnih godina Srbiju, Hrvatsku, BIH, Makedoniju. Diplome srednjih i visokih medicinskih škola i fakulteta najlakše se nostrifikuju u Nemačkoj i Norveškoj, te u tim zemljama i odlazi najveći broj ljekara.

Srpski mediji pišu da njemački i norveški jezik počinju da uče stidenti medicine već na petoj godini studija. Procjenjuje se da je mladim ljekarima potrebno oko dvije godine da nadju posao na nekoj od klinika u tim zemljama. Stručnjacima samo koliko da nauče jezik.

Na nedavnom skupu ljekara u Podgorici moglo se čuti da je Rumuniju u posljednje četiri godine napustilo 22.000 ljekara. Skupština Rumunije usvojila je zakon po kome će, od ove godine, plata najbolje rangiranih ljekara biti 2.700, umjesto  1.000 eura.

Tržište Evrope trenutno može da primi i deset puta više ljekara nego što je do sada otišlo sa ovih prostora. U tim zemljama su procijenili  da im je isplativije da dovedu svršene ljekare sa strane nego da školuju svoje.

Kod nas je obratno. Mi školujemo ljekare, plaćamo specijalizacije i još se time hvalimo. A onda ih poklanjamo Evropi, koja u njih nije uložila ni euro.

 

Portal Analitika