Literatura

Nova knjiga Andreja Nikolaidisa u izdanju OKF-a

Nova knjiga Andreja Nikolaidisa „Bildungsroman“ objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Radi se o Nikolaidisovim pričama nastalim u periodu od 1997. godine do 2015. Urednik izdanja je Milorad Popović, a izdavač Goran Martinović. Knjigu je likovno opremila Ana Matić.
Nova knjiga Andreja Nikolaidisa u izdanju OKF-a
Portal AnalitikaIzvor

U knjizi se nalaze priče „Tijela“, „Promjena“, „Mraz“, „Divni i užasni život Miraša Varvarina“, „Mesar“, „Tako mnogo vremena za tako malo stvari“, „Odlaganje“, „Bio je strašan tip“, „Mala enciklopedi ja ludila“ i „Tomović“.

Andrej Nikolaidis rođen je u 1974. u Sarajevu. Najvažnije knjige: „Mimesis“ (roman), „Sin“, „Dolazak“, „Devet“ (trilogija „Tamno pokoljenje“), „Homo Sucker: poetika Apokalipse“ (eseji), „Mađarska rečenica“ (roman).

Dobitnik je više prestižnih nagrada, između ostalih „Meša Selimović“ (za najbolji roman napisan na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, za roman „Mađarska rečenica“), „Nagrade Evropske unije za književnost“ (za roman „Sin“) i crnogorske državne nagrade „Miroslavljevo Jevanđelje“ (za roman „Odlaganje. parezija“).

Njegovi romani prevedeni su na petnaest jezika, između ostalih na engleski, njemački, italijanski, turski. Živi u Ulcinju.

nikolaidis
Portal Analitika