Politika

,,Fejk demanti“ Vijesti

Povodom jučerašnjeg teksta Pobjede pojavio se, prvo na televiziji Vijesti, a onda i na istoimenom portalu koncerna, nepotpisani tekst u kojem se tvrdi da su neistiniti ili tendenciozni navodi koje Pobjeda prenosi iz izvještaja Ambasade SAD u Podgorici. 
,,Fejk demanti“ Vijesti
PobjedaIzvor

U pokušaju demantija se, između ostalog, kaže da je ,,…fake news propaganda još jednom pokazala svoje pravo lice ne prezajući da za svoje opskurne ciljeve zloupotrijebi američku ambasadu a time i američku vladu što čudi s obzirom da se šef DPS i pomenute propagande kune u partnerstvo sa zvaničnim Vašingtonom.

U poznatom propagandnom maniru „Pobjeda“ zlonamjernim tumačenjem nekih papira US ambasade pokušava da poentira i diskredituje Vijesti „obogaćujući“ izvještaj neimenovanog diplomate svojim komentarima, polurečenicama, tumačenjima i opremom teksta…“ Kako u nijesu uspjeli, uprkos kolektivnom trudu, da pronađu laži ili ostrašćenosti u tekstu Pobjede, autor ili autori pribjegli su fantazmagoričnim pričama o ,,zlonamjernim tumačenjima“ i ,,obogaćivanjima“ izvještaja Ambasade SAD.

Pa, dobro. Za čitaoce Pobjede prenijećemo dio teksta koji se tiče Vijesti, u prevodu ovlašćenog sudskog prevodioca, poštujući original, sa zamračenjima kada se identifikuju ličnosti i izvori:

,,fejk

(SBU) Najvidljivija potvrda da DF sjedi na ogromnim sumama novopridošlog prihoda je njegova velika štampana i online reklamna kampanja. Kkkkkkkkkkk je naveo da je DF kupio oglasni prostor za 700,000 eura u anti-vladinom dnevnom listu Vijesti. Kkkkkkkkkkk je prenio ambasadoru da je DF-ova prva rata Vijestima iznosila ukupno 500,000 eura. Međutim, Kkkkkkkkkkk je informisao ambasadinog službenika za javne poslove da je ugovor za oglašavanje sa DF-om vrijedan 250,000 do 300,000 eura i otvoreno se podsmijavao cifiri od 700,000 eura. Takođe je naveo da je DF najviše potrošio na Vijesti u tri poslednja izborna ciklusa zbog njegovog interesa za čitanost/ gledanost Vijesti.

Bez obzira da li oglašavanje u štampi košta 250,000 ili 700,000 eura, ovo je izuzetno visoka suma novca za samo jedan medij oglašavanja i ne uključuje cijenu štampanja i postavljanja brojnih bilborda širom zemlje. Svi službenici ambasade su primijetili veliki broj DF-ovih bilborda u poređenju sa drugim partijama, uključujući DPS.“ (Engleska verzija dokumenta prikazana je na slici uz ovaj tekst) Ostavljamo čitaocima da procijene: hoće li vjerovati njima na golu riječ ljudima iz Vijesti, ili onome što vide svojim očima. Na engleskom ili crnogorskom, svejedno. 

Portal Analitika