Društvo

Podići svijest o značaju doniranja organa

Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa ljekarima iz Hrvatske, Željkom Kaštelanom i Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori.
Podići svijest o značaju doniranja organa
Portal AnalitikaIzvor

Hrapović je zahvalio doktorima iz Hrvatske na kontinuiranoj saradnji sa našim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012. godine, kada je u Kliničkom Centru Crne Gore, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba, urađena prva transplantacija bubrega sa živog davaoca.

Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima u svjetskom vrhu.

Hrapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, izrazio zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske, kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa.

Kaštelan i Brezak istakli su da je Crna Gora svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

Na sastanku je zaključeno da i pored svih dostignuća u ovoj oblasti, Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa.

Transplantacija je, kako je naglašeno, jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja, mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj djeci i unucima.

"Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija, što je jedan od preduslova za uspjeh transplantacionog programa", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika