Društvo

KOVAČEVIĆ: Dječak u januaru bio dva puta u KCCG, adekvatno zbrinut

Direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević potvrdila je da je dječak koji je preminuo prije dva dana usljed prebijanja, bio u KCCG ne samo 6., već i 7.januara. Ona je, međutim, rekla da je primio adekvatnu zdravstvenu njegu.
KOVAČEVIĆ: Dječak u januaru bio dva puta u KCCG, adekvatno zbrinut
Portal AnalitikaIzvor

Saopštila je da će, ukoliko Tužilaštvo utvrdi da je bilo propusta ljekara  preduzeti rigorozne mjere. 

"Mogu da vam kažem da smo mi juče i danas dostavili tužilaštvu dokumentaciju kojom smo raspolagali u Institutu za bolesti djece i u Kliničkom centru. Tačno je da je dijete u našoj ustanovi boravilo 6. i 7. januara i želim da kažem da je djetetu pružena adekvatna zdravstvena zaštita. Odgovorno tvrdim da je djetetu pruženo sve što je bilo potrebno i sve što su tri ljekara koja su tada ordinirala, procijenila da treba bilo u Institutu za bolesti djece ili u Kliničkom centru" kazala je Kovačević.

Kovačević nije željela da govori o povredama dječaka, navodeći da je sva medicinska dokumentacija predata Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

"Postoje medicinski izvještaji, to radi tužilaštvo i nemojte da ja sada govorim o tim stvarima. Ne mogu ja sada da saopštavam šta piše u izvještajima jer na to nemam pravo, to su zaštićene informacije i lični podaci," kazala je Kovačević odgovarajući na pitanje novinara da li su ljekari utvrdili da je dijete primljeno zbog nanošenja povreda i da li su to evidentirali i prijavili. 

Ona je naglasila da postoji procedura po kojoj ljekar prijavljuje nasilje nad djecom, ukoliko posumnja na njega.

"Nije dobro da se ovaj slučaj pretvara u percepciju, da li je urađeno sve kako treba neka to utvrde državni organi," istakla je Kovačević dodajući da će se menadžment Kliničkog centra oglasiti nakon izvještaja tužilaštva.

"Ništa nije skriveno, nema potrebe za pompom, sve je javno," dodala je Kovačević.

Da je dječak, koji je preninuo od posljedica batina očuha, bio u KCCG u januaru objelodanila je direktorica Centra za ljudska prava Maja Raičević, na osnovu, kako je rekla, anonimnih prijava.

Portal Analitika