Sci/Tech

Spektakularan početak misije vrijedne više od milijardu dolara

NASA je objavila zajedničku fotografiju Zemlje i Mjeseca s udaljenosti od oko pet miliona kilometara, koju je snimila letjelica OSIRIS-REx na svom putu prema asteroidu 101955 Bennu.
Spektakularan početak misije vrijedne više od milijardu dolara
Jutarnji listIzvor

Riječ je o fantastičnom prizoru koji dočarava međusobnu udaljenost Zemlje i Mjeseca u tačnom odnosu, kao i njihovu razliku u veličini, ali ipak treba napomenuti kako je digitalno obrađena kako bi Mjesec bio vidljiv - naime, Mjesec je znatno svjetliji na fotografiji, jer bi inače bio gotovo neprimjetan.

- OSIRIS-REx je misija čiji je cilj da otkrije odakle dolazimo. Ali, dok bi letilica mogla da nam kaže neke stvari o tome gdje smo bili i kuda idemo, može da nas podsjeti i na to gdje smo upravo sada - stoji u NASA-inoj objavi.

Plan ove ambiciozne misije, čiji će troškovi preći cifru od milijardu dolara, je da pošalje letilicu do Bennu-a, asteroida tipa C koji je pun ugljenikovih jedinjenja. Kako su asteroidi „ostatci“ materijala od kojih su nastale sve planete i sateliti u Sunčevom sistemu, naučnici se nadaju da će otkriti nove detalje o vremenu postanka Zemlje, a možda i tragove jedinjenja koja su dovela do nastanka života na našoj planeti.

Letilica će lagano dotaknuti asteroid dugačkom „rukom“ s mehanizmom za prikupljanje uzoraka, i pokušati da skupi oko 60 grama kamenja i prašine s površine asteroida. Opremljena je s pritiskom za podizanje prašine za ukupno tri pokušaja, ako ne uspije već prvi put da ispuni svoj cilj.

Kako su laboratorije na svemirskim sondama nužno ograničene u svojim mogućnostima, umjesto analize uzorka na samoj letjelici, OSIRIS-REx će se potom zaputiti natrag prema Zemlji, a uzorak poslati natrag na površinu u posebnoj kapsuli koja bi oko 2023. trebalo sletjeti u pustinju Jute.

Portal Analitika