Literatura

"Tajna jedne Tajne" na crnogorskom i engleskom među istim koricama

Ilustrovana knjiga za djecu „Tajna jedne Tajne - Secret’s Secret“ Dragane Kršenković-Brković, objavljena je u biblioteci Zublja Zavoda za udženike i nastavna sredstva iz Podgorice.



"Tajna jedne Tajne" na crnogorskom i engleskom među istim koricama
K. J.
K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o modernoj bajci koja je štampana dvojezično - na crnogorskom i na engleskom jeziku - u prevodu redovnog profesora na Univerzitetu Oklahoma u SAD, dr Miše Nedeljkovića.

- Djelo „Tajna jedne Tajne“ pred čitaoce dovodi neobičnu heroinu u inovantan literarni kontekst nepoznat u drevnom žanru bajki, kao i originalan pristup staroj i često obrađivanoj temi, kakvu predstavlja prva ljubav. Ova knjiga, s jedne strane, ohrabruje djecu da otkriju onu drugu, skrivenu stranu egzistencije, a s druge – u njima stimuliše želju da saznaju šta leži unutar različitih životnih pojava, odnosa i fenomena... Kao moderna bajka, „Tajna jedne Tajne“ ima emotivno, simboličko, ali i ljekovito značenje za čitaoce, nudeći mogućnost mladoj publici da prevaziđe teškoće odrastanja i strah od nepoznatog – zapisala je kritičarka dr Sofija Kalezić-Đuričković u studiji „Književno stvaralaštvo za djecu Dragane Kršenković-Brković“, objavljenoj u zborniku Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu I u izdanju Ratkovićevih večeri poezije i Instituta za dječiju i omladinsku književnost.

Za izdavača, knjigu potpisuje direktor Zavoda mr Pavle Goranović, urednica knjige je Nađa Durković, a ilustratorka Slađana Bajić-Bogdanović.

Iz Zavoda podsjećaju da su, pored ove knjige Dragane Kršenković-Brković, u biblioteci Zublja objavljene i knjige bajki „Duh Manitog jezera“ i „Tajna plavog kristala“.

„Duh Manitog jezera“ je Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena odabrala za nagradu White Ravens 2011, koja se dodjeljuje autorima knjiga za djecu koji se izdvajaju svojim inovativnim umjetničkim stilom.

Dragana Kršenković-Brković autorka je romana „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, zbirki pripovedaka „Vatra u Aleksandriji“ i „Gospodarska palata“, zbirke jednočinki „Iza nevidljivog zida“, monografije „Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u 'Ranim jadima' Danila Kiša“, kao i knjiga za djecu „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Tajna jedne Tajne“, „Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru“ i „Modra planina“. Bila je gostujuća književnica u rezidencijalnim programima u SAD, Mađarskoj i Austriji, stipendistkinja vlada SAD i Austrije, gostovala na festivalima i sajmomvima na Rodosu, u Bolonji i Bratislavi. Bila je više puta nominovana za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ - najveću književnu nagradu u stvaralaštvu za djecu, koju dodeljuje Vlada Švedske.

Portal Analitika