EU web forum

Regionalna konvencija okupila predstavnike Višegradske četvorke i Zapadnog Balkana

Regionalna konvencija o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori u saradnji sa Eurothinkom iz Makedonije, Slovačkim udruženjem za vanjsku politiku, Evropskim pokretom iz Albanije i Srbije, Centrom za analize iz Krakova, Institutom za vanjske poslove i trgovinu iz Budimpešte, Demokratskim institutom sa Kosova, Transparensi Internešnalom iz Bosne i Hercegovine i Europeuom iz Praga, uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda, održava se od 8. do 11. novembra u Skoplju.
Regionalna konvencija okupila predstavnike Višegradske četvorke i Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je prvi u nizu manifestacija u okviru projekta „Unapređenje partnerstva između V4 i ZB i izgradnja kapaciteta na Zapadnom Balkanu“, koji implementira Evropski pokret u Crnoj Gori uz finansijsku podršku Međunarodnog višegradskog fonda. Projekat okuplja šest zemalja VB i četiri države Višegradske grupe oko dva cilja.

- Konvenciju je 10. novembra otvorio premijer Makedonije Zoran Zaev, a uvodna izlaganja su imali i Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije, Samuel Žbogar, šef Delegacije EU u Makedoniji, Duk Laslo Ištvan, ambasador Mađarske u Makedoniji, u ime predsjedništva Višegradske grupe i Ljupčo Petkovski, direktor Eurothinka iz Makedonije. Prvog dana konvencije predstavljema je deklaracija civilnog društva ZB „One voice initiative“ kojom su se saglasili oko zajedničkih ciljeva koji se odnose na uključivanje OCD u proces evropske integracije na konstruktivan način. Uvodničari su se saglasili da je ovo veoma značajna inicijativa koja može pružiti doprinos cijelom procesu približavanja zemalja ZB Evropskoj uniji i demokratizaciji cjelokupnog regiona - istakli su iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

1011evrpokret1

Konvencija je okupila visoke državne zvaničnike i predstavnike civilnog društva država Zapadnog Balkana, uključujući i partnerske organizacije iz Višegradske grupe. Dogovorena je i dalja saradnja na promovisanju Evropske integracije regiona, saradnja izmedju civilnih drustava i vlada regiona, ali i saradnja izmedju subjekata civilnog drustva i javnih institucija zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Višegradske grupe.

- U sklopu konvencije, sjutra će biti organizovana i konferencija posvećena izgradnji kapaciteta i regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije Zapadnog Balkana na kojoj će govoriti Bujar Osmani, zamjenik premijera Makedonije za pitanja EU, Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore, Durata Hodža, ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju u Sarajevu - navode iz Evropskog pokreta.

Portal Analitika