EU web forum

Jakovčić: Crna Gora će kao i Hrvatska ući u EU sama

Kada Crna Gora bude spremna i kada bude izvršila sve domaće zadatke treba odmah da uđe u EU! Nikakvo čekanje bilo koga ne dolazi u obzir. Sada kolaju razne priče, poput one da će zbog Kosova biti zajedno primljene Srbija i Albanija! Ni to nije dobro! Ona država koja je spremna treba da postaneti članica EU! Na isti način kao i Hrvatska -kaže u intervjuu Pobjedi evropski parlamentarac Ivan Jakovčić. Ističe da još postoji virus nacionalizma na Balkanu.
Jakovčić: Crna Gora će kao i Hrvatska ući u EU sama
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Da li možete prokomentarisati za Pobjedu Strategiju o proširenju o kojoj je govorio predsjednik EK Žan Klod Junker po kojoj bi Crna Gora i Srbija ušle u EU do 2025. Da li očekujete da će biti vrednovan individualni princip ili će Crna Gora morati da čeka Srbiju. CG  je otvorila gotovo trostruko više poglavlja od Srbije, da li je realno da uđu u isto vrijeme?

JAKOVČIĆ: Nisam nikako pristalica usporavanja i čekanja na ulazak u EU jer je to jako demotivirajuće za građane koji, ionako, sve manje vjeruju politici. Dakle, kada Crna Gora bude spremna i izvršila sve domaće zadaće treba odmah postati članica EU! Nikakvo čekanje bilo koga ne dolazi u obzir. Kolaju razne priče kao npr. da će zbog Kosova biti zajedno primljene Srbija i Albanija! Ni to nije dobro! Ona država koja je spremna treba postati članica EU! Na isti način kao i Hrvatska! Još i ovo: Junker je sam rekao da se on više neće kandidovati pa će, prema tome, drugi odlučivati o tome!

POBJEDA:  Da li je reformski tempo u Crnoj Gori dovoljno brz. U kojim oblastima mora biti većeg napretka?

JAKOVČIĆ:  Crna Gora je dobila domaću zadaću koja treba  Crna Gora će ući u EU sama, poput Hrvatske biti ispunjena. Isto kao i kod drugih zemalja. Uvijek se može brže i bolje! Ipak, mislim da se ulažu iskreni napori i to je najvažnije. Trebate biti odlučni i iskreni pa je onda članstvo u EU realna budućnost!

 POBJEDA: Na osnovu Vaših informacija, da li u Uniji postoji zamor od proširenja? JAKOVČIĆ:  Uvijek je bilo i biti će onih koji su protiv svega, pa tako i protiv proširenja. Međutim, svima je jasno da zemlje Balkana ne mogu ostaviti van EU i sve imaju jasnu evropsku perspektivu. To je najvažnije.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika