EU web forum

RCC: Zapadni Balkan – prioritet bugarskog predsjedavanja EU

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović sastao se danas sa zamjenicom premijera za reformu pravosuđa i ministarkom vanjskih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom u Sofiji sa kojom je razgovarao o prioritetima predstojećeg šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara 2018. godine.
RCC: Zapadni Balkan – prioritet bugarskog predsjedavanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Zaharijeva je rekla da će glavni prioritet bugarskog predsjedavanja biti Zapadni Balkan i podrška njegovoj evropskoj perspektivi i izrazila namjeru svoje zemlje da nastavi sa jačanjem saradnje EU sa regionom kroz praktične mjere, kao što je neophodna energetska infrastruktura. Istakla je da je brža integracija u EU već prepoznata kao glavni prioritet ekonomija u regionu i dodala da Zapadni Balkan treba da iskoristi ovu jedinstvenu priliku, jer će Evropskom Unijom zaredom predsjedavati pet zemalja članica EU, koje se zalažu za dalje proširenje, i to Estonija, Bugarska, Austrija, Rumunija i Hrvatska.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović naglasio je da region može imati koristi od saradnje, okrenute ka budućnosti, između ove organizacije i Bugarske u svojstvu predsjedavajuće EU.

„Radujemo se predstojećem bugarskom predsjedavanju EU, i jakoj želji i ambiciji da se tokom prve polovine 2018. godine više pažnje posveti Zapadnom Balkanu.Savjet i Bugarska mogu sarađivati na promociji zajedničkih interesa regiona i podržati pozitivan zamah u regionalnoj saradnji stvoren ove godine”, rekao je Svilanović.

On je informisao ministarku o aktivnostima Savjeta za regionalnu saradnju, a posebno onim vezanim za sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) Zapadnog Balkana, kojeg su lideri iz regiona potvrdili ovog ljeta u Trstu, i o aktivnostima ove organizacije u tom smislu. „MAP smo pripremili s ciljem da se omogući nesmetan protok roba, usluga, kapitala i visokokvalifikovane radne snage, što će region učiniti atraktivnijim za ulaganja i trgovinu te na taj način ubrzati njegovu evropsku perspektivu i doprinijeti ekonomskom rastu. Zadovoljstvo mi je da kažem da je sprovođenje višegodišnjeg akcionog plana već počelo i Savjet će nastojati da utvrdi veze i mogućnosti da u svoje intervencije, koje su u funkciji podrške ostvarivanju rezultata definisanih višegodišnjim akcionim planom, uključi učesnike Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).“

Dvoje zvaničnika je razgovaralo i o konkretnim aktivnostima bugarskog predsjedavanja EU i najavljenom sastanku premijera ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije koji treba da bude održan u maju 2018. u Bugarskoj. Takođe su se dotakli i činjenice da je sljedeće godine desetogodišnjica od zvaničnog početka rada Savjeta za regionalnu saradnju, obilježenog na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Sofiji, 27. februara 2008. godine. Složili su se da ova godišnjica predstavlja priliku da se istakne rad i postignuća Savjeta.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju učestvuje i na ministarskom forumu Evropske unije i Zapadnog Balkana o pravosuđu i unutrašnjim poslovima, koji se održava danas i sutra u Sofiji i na kome se okuplja svih šest ministara pravosuđa sa Zapadnog Balkana, komesar za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova EU, predstavnici EUROJUST-a i Savjeta za regionalnu saradnju.

Portal Analitika