Literatura

Parsons 16. oktobra u Podgorici, slijede Herceg Novi, Cetinje i Budva

Jedan od najznačajnijih savremenih pisaca, nagrađivani britanski autor Toni Parsons, boraviće u Crnoj Gori od 16. do 19. oktobra, najavili su iz Nove knjige.
Parsons 16. oktobra u Podgorici, slijede Herceg Novi, Cetinje i Budva
Portal AnalitikaIzvor

Kako su danas istakli iz podgoričke izdavačke kuće, autor romana „Čovjek i dječak“, čiji novi naslovi čine serijal o detektivu Maksu Volfu, tokom četvorodnevnognevnog boravka u našoj zemlji gostovaće u Podgorici, Herceg Novom, na Cetinju i u Budvi.

- U Podgorici će posjetiti svog crnogorskog izdavača Novu knjigu. Iste večeri govoriće na promociji, nakon koje će se družiti s čitaocima, što će biti prilika i za potpisivanje knjiga. Za vrijeme svog boravka u glavnom gradu, Parsons će održati i predavanje na Univerzitetu Donja Gorica – istakla je PR ovog izdavača, Milena Jovović, te dodala kako je njegov dolazak organizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture.

Promocije Parsonsovih djela biće nastavljene narednog dana u Herceg Novom, gdje će domaćin ovog događaja biti Herceg Fest.

- Predviđeno je da Toni Parsons posjeti i Prijestonicu, gdje će biti upriličen susret sa ministrom kulture Jankom Ljumovićem. Uslijediće predstavljanje Parsonsovog djela i u tom gradu, koje se organizuje u saradnji sa NB „Đurđe Crnojević“. Poznati pisac takođe će boraviti u Budvi, gdje će promocija biti upriličena u saradnji sa tamošnjom Narodnom bibliotekom – precizirala je Jovović.

Konačno, smatra da je prisustvo autora svjetske reputacije poput Tonija Parsonsa „značajan događaj u ovogodišnjem crnogorskom kulturnom kalendaru“.

- U vremenu kada se sve češće čuje pitanje da li se i koliko čita i da li savremeni mediji potiskuju književnost; u vremenu kada se postavlja pitanje da li se čitanje svelo na prosto sricanje slova ili je ono proces koji nas navodi na promišljanje i pronalaženje odgovora, Nova knjiga brojnim naslovima zadovoljava ukuse svoje čitalačke publike, ali i bogati njihovo iskustvo kroz žive razgovore sa poznatim autorima savremene književnosti. Ugostili smo: Tarika Alija, Vargasa Ljosu, Klaudija Magrisa, sada nam dolazi Toni Parsons – rekla je urednica u „Novoj knjizi“, Jelena Krsmanović.

Uz podsjećanje da je spisateljsku karijeru započeo kao muzički novinar u čuvenom maganizinu NME, te da još piše kolumne za engleske nedjeljnike, ona se osvrnula na niz romantičnih priča kojima je posvetio svoje prve popularne knjige.

- Kada se moglo pomisliti da ide utabanim stazama, Parsons nam donosi iznenađenje. Okreće se suprotnom žanru i novim temama. Sada piše kriminalističke romane provokativnih naslova: „Detektivska torba“, „Koljač“, „Klub dželata“, „Posljednja žrtva“.

Sigurni smo da ćemo i ovog puta ispuniti želje i očekivanja ljubitelja književnosti svih onih kojima je čitanje svojevrsna avantura i izazov, a razgovor sa omiljenim autorom biće im dodatna potvrda da ipak vjeruju u prave vrijednosti – navela je Krsmanović, te pozvala sve ljubitelje pisane riječi da čuju i upoznaju se sa njihovim gostom.

K.J.

Portal Analitika