Literatura

"Transparetne životinje", nova knjiga Stefana Boškovića

„Transparentne životinje“, nova knjiga nagrađivanog pisca Stefana Boškovića, nedavno se pojavila u izdanju Partizanske knjige iz Kikinde, a podgorička publika biće u prilici već 3. oktobra da čuje više o ovom naslovu.
"Transparetne životinje", nova knjiga Stefana Boškovića
Portal AnalitikaIzvor

- „Transparentne životinje“ kao tekst umnožavaju metaforu nagoviještenu u naslovu. Junaci koji obitavaju u ovim pričama jesu providni i jasni, nema nikakve misterije niti mistifikacije. Istovremeno, svedeni su na životinje, na ono animalno u ljudskom, na nagon i njegovo zadovoljenje. Zbog toga je ova knjiga ironično pesimistična, iako se takvom ne čini. Melanholična, premda sve pršti od akcije – zapisao je Vladimir Arsenić o ovoj zbirci koju čini 14 kratkih priča.

Prva promocija knjige biće održana prvog dana 3. Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici od 16 časova, a tom prilikom govoriće Bošković i Arsenić, inače kourednik izdanja i suvlasnik Partizanske knjige.

2809stefan1

- U povratku su se razdvojili. Hana je čekala lokalni autobus pod niskom nadstrešnicom. Smjestila se iza vozača. Ruku je neprimjetno stavila između nogu. Odmakla je leđa od prljavog sjedišta. Na nepreglednoj poljani, u pravoj linij, ljudi su sporo koračali. Držali su metalne kutije iz kojih je kuljao dim. Nestajao je prije nego što bi dotakao tlo. Mještani su zaprašivanjem pokušavali da suzbiju najezdu komaraca dok je još bilo sunca – odlomak je iz priče „Dolina spomenika“.

Stefan Bošković rođen je 1983. godine u Podgorici, a diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Njego debitanski roman „Šamaranje“ nagrađen na konkursu za Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori, koji je 2014. objavila Pobjeda, a zatim OFK i CDNK. Dobitnik je i druge nagrade na hrvatskom Festivalu evropske kratke priče za priču „Fashion and Friends“.

2809stefan2

Objavljene su njegove kratke priče „Na samrti“ (Proletter; Balkanski časopis Idiot, 2014.), „My favorite things“ (Quest, 2014.), „Transparentne životinje“ (Ars, 2014.), „Transkripcija“ (Idiot; Quorum, 2015.), „Romeo i Glok“ (Idiot, 2015) i drama „Doba muva“ (Ars i antologija Nova crnogorska drama, 2012.), te prevedene na engleski, ruski i slovenački jezik. Potpisuje i izvedene drame „U ljubavnom trouglu“ (ATAK, 2013.) i „Komad“ (Art 365, 2014.).

Autor je scenarija za filmove koji su nagrađivani širom Evrope „Ispod mosta, među stijenama“ (režija: Pavle Simonović, 2016.) i „Umir krvi“ (režija: Senad Šahmanović, 2014.), serijala od 16 epizoda sitkoma „Dojč Caffe“ (2015.), koscenarista filma „Pathos“ (režija: Bojan Stijović), te za dokumentarni film o Dadu Đuriću (režija: Milutin Darić, 2013.), „Žive oči“ (režija: Senad Šahmanović, 2014.) i „Vice Verse“ (režija: Bojan Stijović, 2014.).

K.J.

Portal Analitika