EU web forum

Višak EU u robnoj razmjeni sa svijetom povećan na sedam milijardi eura

Višak u robnoj razmjeni Evropske unije sa svijetom porastao je u junu za šest odsto, na 7,1 milijardi eura, uz gotovo ravnomjeran rast izvoza i uvoza, pokazale su prve procjene evropskog statističkog zavoda.
Višak EU u robnoj razmjeni sa svijetom povećan na sedam milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose agencije, EU je u junu izvezla robe ukupne vrijednosti 158 milijardi eura, što je četiri odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci Eurostata. Robni uvoz uvećan je u istom razdoblju 3,9 posto, na 150,9 milijardi eura. Time je višak u robnoj razmjeni EU sa svijetom uvećan na godišnjem nivou  za šest odsto, dosegnuvši 7,1 milijardu evra, izračunali su u Eurostatu.

Vrijednost robne razmjene unutar EU porasla je u junu 3,9 odsto na godišnjem nivou, na 286,2 milijarde eura. U prvoj polovini godine robni izvoz EU skočio je 10 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 931,1 milijardu eura. Uvoz je porastao 11 odsto, na 928,7 milijardi eura.

EU je time u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 2,5 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine višak je iznosio 11 milijardi eura.

Lavovski dio apsolutne vrijednosti izvoza EU činili su u prvoj polovini godine mašine i vozila, ukupno 388,2 milijarde eura, što je 7,1 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju. U istom je postotku uvećana i vrijednost uvoza strojeva i vozila, dosegnuvši 292,8 milijardi eura.

Najviše je, pak, u prvoj polovini godine skočio izvoz i uvoz energije. Izvoz je tako uvećan 48 posto, na 49 milijardi eura. Uvoz je porastao 43,3 odsto, na 170,2 milijarde eura.

Portal Analitika