Abiznis

Milionski promet na Montenegroberzi zahvaljujući Trendu

Na Montenegroberzi je ove sedmice, druge uzastopno, ostvaren milionski promet zahvaljujući prodaji oko 6,5 odsto ili 12,45 miliona akcija Zatvorenog investicionog fonda Trend za oko 1,08 miliona EUR.
Milionski promet na Montenegroberzi zahvaljujući Trendu
Portal AnalitikaIzvor

Akcije Trenda prodao je Poslovno logistički centar Morača (PLC).

Vijesti saznaju da je najviše oko pet odsto akcija kupio kupac sakriven iza kastodi računa Erste banke, a oko 1,5 odsto kupac koji je trgovao posredstvom First Financial banke.

Akcija PLC Morače porasla je na sedmičnom nivou 7,8 odsto na 2,5 EUR, dok je fond Trend neznatno oslabio na 8,72 centa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je 0,5 odsto na 836,68 poena, a MONEX 0,4 odsto na 10.725,37 bodova.

Promet je iznosio 1,23 miliona EUR i bio je 29 odsto manji u odnosu na prošlu sedmicu. Realizovan je kroz 71 transakciju.

Akcija Ulcinjske rivijere porasla je 20 odsto na 6,96 EUR.

Dobijali su i Napredak Kotor tri odsto na 3,1 cent. Akcionarima te kompanije prošle sedmice počela je isplata dividende u iznosu 0,52 centa bruto po akciji.

Ukupan iznos za raspodjelu iznosi milion EUR. Neto dobit za prošlu godinu u iznosu od 496,12 hiljada EUR, kao i dio neraspoređene dobiti iz prethodnog perioda biće raspodijeljen akcionarima u obliku dividende.

Poskupile su dionice Rudnika uglja šest odsto na 4,9 EUR, Luke Bar 2,3 odsto na 29,41 cent i Port of Adrie 1,8 odsto na 13 centi.

Luka Bar je u prvoj polovini godine ostvarila rast pretovara od 70 odsto, što je trend koji treba nastaviti, ocijenjeno je ove sedmice na sjednici Odbora direktora.

Na sjednici koja je održana u ponedjeljak izraženo je zadovoljstvo zbog povećanog obima posla i rasta prihoda od 23 odsto u prvih šest mjeseci ove godine. Konstatovano je da je to trend koji treba nastaviti, uzimajući u obzir i sve predstojeće izazove za uspješno poslovanje.

Gubila je Barska plovidba deset odsto na 18,01 cent, Crnogorski elektroprenosni sistem 0,8 odsto na 59,51 cent, Crnogorski Telekom dva odsto na 2,01 EUR i Jugopetrol 0,8 odsto na 11,1 EUR.

Kompanija Marina Bar, čijim akcijama ove sedmice nije trgovano, završila je prvu polovinu godine sa neto dobitkom od 220,43 hiljade EUR, skoro sedam odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi preduzeća su na kraju juna iznosili 595,07 hiljada EUR, što je 11,7 odsto više nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije porasli su 16,5 odsto na 368,61 hiljadu EUR. Akumulirani gubitak dostigao je 903,44 hiljade EUR, a neraspoređena dobit 2,23 miliona EUR.

Ni akcijama Elektroprivrede (EPCG) nije trgovano, iako je ta kompanija ove sedmice podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih zaposlenih u Opštini Plav, jer je nezakonitim postupkom ta lokalna samouprava realizovala prinudnu naplatu sa računa elektroenergetske kompanije u iznosu od skoro 2,11 miliona EUR.

Iz EPCG je saopšteno da je Opština Plav, pogrešno tumačeći Zakon o putevima i odluku o korišćenju i naknadi za korišćenje puta i putnog zemljišta, nametnula samovoljno nezakonitu naknadu za postavljanje i ugradnju, između ostalog i elektronskih uređaja takozvanih novih brojila.

“Donošenjem rješenja za 597 ugrađenih brojila i 246 mjernih ormara, na osnovu takvog nezakonitog rješenja, ova lokalna samouprava izvršila je prinudnu naplatu od EPCG i tim postupkom učinila više nezakonitih radnji. Koliko je apsurdna odluka lokalnih funkcionera Opštine Plav i koliki je nivo nepoznavanja elektroenergetskog sistema ogleda se u i činjenici da su ovu nezakonitu naplatu usmjerili ka EPCG koja nije ni vlasnik predmetnih uređaja i opreme”, rekli su iz EPCG.

Sedmicu je obilježila i vijest da je kompaniji Qatari Diar oduzeta parcela od 40 hiljada kvadrata u uvali Pržna i uknjižena na državu Crnu Goru, zbog čega najavljuju da će otići iz države.

Izgradnja turističkog kompleksa u uvali Pržna, na lokaciji nekadašnjeg hotela Plavi horizont, dovedena je u pitanje, jer je ta parcela upisana kao svojina države, data Opštini Tivat na raspolaganje, a kompaniji Primorje Hotels & Restaurants na korišćenje.

Primorje je 2010. godine kompaniji Qatari Diar prodalo kompleks Plavi horizont za 24 miliona USD, a novi vlasnik je tada najavio da će uložiti 300 miliona EUR u ekskluzivne turističke sadržaje.

Predstavnci kompanije Primorje saopštili su da su pomislili da im je Uprava za nekretnine greškom vratila zemljište koje su prije tri godine prodali firmi Qatari Diar za 1,4 miliona EUR.

Sedmicu je obilježila i vijest da je Hrvatska, zbog novog pravilnika, naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja povećala 22 puta, odnosno sa 12 na 270 EUR, čime su direktno bili ugroženi interesi proizvođača iz zemalja regiona.

Resorni ministri iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Makedonije su odmah nakon toga, na sastanku u Sarajevu, pozvali Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske mjere.

Ministri su zaključili da je Hrvatska prekršila osnovna pravila i principe Svjetske trgovinske organizacije (STO), koja su sa Evropskom unijom (EU) pojedninčno zaključile te četiri zemlje regiona.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je nakon toga odluku da izmijeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, pri čemu je cijena naknade ponovo 12 EUR.

(Mina biznis)

Portal Analitika