EU web forum

Završena ekspertska misija EU za oblast borbe protiv trgovine ljudima

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EU za oblast borbe protiv trgovine ljudima, koja je trajala od 17. jula.
Završena ekspertska misija EU za oblast borbe protiv trgovine ljudima
Portal AnalitikaIzvor

Nezavisni eksperti iz Belgije, Francuske i Rumunije su tokom misije održali niz sastanaka s predstavnicima relevantnih crnogorskih institucija iz sistema za borbu protiv trgovine ljudima, između ostalog s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, specijalizovane jedinice Uprave policije za borbu protiv trgovine ljudima, sudstva i tužilaštva. Sastanci su bili prilika za direktnu razmjenu informacija o konkretnim pitanjima koja se tiču prevencije i represije krivičnih djela trgovine ljudima.

Tokom misije su realizovane i posjete policijskim stanicama u Budvi i Kotoru, Opštini Nikšić, kao i Skloništu za žrtve trgovine ljudima, tokom kojih su nezavisni eksperti imali priliku da na terenu ostvare direktan uvid u funkcionisanje sistema za borbu protiv trgovine ljudima, kao i način saradnje svih karika sistema, u prvom redu tužilaštva, policije i sudstva.

Zatvarajući misiju, generalna direktorica za pristupanje EU u Ministarstvu evropskih poslova Jelena Burzan je izrazila očekivanje da će izvještaj nezavisnih eksperata dati objektivnu procjenu trenutnog stanja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i konstatovati napredak ostvaren u ovoj oblasti u odnosu na prethodnu ekspertsku posjetu, kao i identifikovati pitanja u kojima je potrebno uložiti dalji napor na postizanju evopskih standarda.

Generalna direktorica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić je potcrtala značaj ekspertske misije u kontekstu ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. Istakla da će izvještaj i preporuke nezavisnih eksperata Crnoj Gori poslužiti kao smjernice za dalje unapređenje sveukupnog sistema za prevenciju i represiju krivičnih djela trgovine ljudima, a naročito kada je u pitanju unapređenje bilansa ostvarenih rezultata u ovoj oblasti.

Eksperti država članica u pratnji predstavnika Evropske komisije i Delegacije EU rekli su da ova misija, posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropske integracije, predstavlja odličnu priliku da se stekne detaljnija slika o stanju na terenu. Istaknuto je da će ova misija omogućiti pružanje dodatne ekspertske podrške i preporuka crnogorskim partnerima u pravcu otklanjanja nedostataka u ovim oblastima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU. Predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Podgorici zahvalili su partnerima iz Crne Gore na odličnoj saradnji i uspješnom završetku misije.

Portal Analitika