EU web forum

Tajani: Ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i vladavinu prava treba unaprijediti

Želio sam da moja prva posjeta nekoj zemlji izvan Evropske unije bude posjeta Crnoj Gori da bih poslao snažnu poruku našim partnerima na Zapadnom Balkanu. EU je prisutna i posvećena evropskoj perspektivi cijelog regiona. Ovo je poruka koju želim izričito da pošaljem narodu Crne Gore i njenim političkim liderima, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, na kraju dvodnevne posjete Crnoj Gori.
Tajani: Ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i vladavinu prava treba unaprijediti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Tajani susreo se sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

- Sa otvorenim 28 od 35 pregovaračkih poglavlja i tri privremeno zatvorena, Crna Gora je u ovom trenutku predvodnik regiona u pregovorima o članstvu u EU. Njen nedavni prijem u NATO je snažan dokaz da zemlja prihvata naše zajedničke vrijednosti i da se usaglašava sa našim ciljevima vanjske i bezbjednosne politike. Ipak, neki bitni elementi, kao što su ekonomske reforme, borba protiv korupcije i vladavina prava još uvijek moraju da se unapređuju - dodao je predsjednik Tajani.

- Stabilnost u regionu znači stabilnost u cijeloj Evropi. Stoga moramo nastaviti da radimo zajedno na sprečavanju neregularnih migracija, i na borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organizovanog kriminala - naglasio je predsjednik Tajani.

Pored sastanaka sa zvaničnicima, predsjednik Tajani je učestvovao na poslovnoj konferenciji na temu prilika za investicije u Crnoj Gori, kao i na događaju sa studentima na temu turizma.

- Politički i ekonomski razvoj su od suštinske važnosti za stabilnost ne samo u Crnoj Gori već i u cijelom regionu zapadnog Balkana. Pregovori o pristupanju ne treba da zaustave naš rad na promociji ekonomske diplomatiji, posebno za mala i srednja preduzeća, preduzetništvo i turizam. Očekuje se da će crnogorska ekonomija rasti po stopi od oko 3% ove godine i Svjetska banka očekuje još bolji rast u 2018. i 2019. godini. Ovo su dobri signali za zemlju, međutim potrebne su reforme da bi se privuklo još stranih direktnih investicija - i EU stoji na raspolaganju da pomogne u tom smislu - istakao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Tajani je takođe posjetio i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Transbalkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, preko kojeg će putem podmorskog kabla biti povezane elektro-energetske mreže Crne Gore i Italije.

- Jačanje naše ekonomske saradnje i povezivanje Balkana sa ostatkom Evrope u oblastima energetike, saobraćaja i infrastrukture će osnažiti napredak regiona ka članstvu u EU. Iz ovog razloga, posjetio sam i trafostanicu u Lastvi na projektu povezivanja Transbalkanski elektroenergetski koridor I: sekcija Crna Gora, koja je veliki projekat povezivanja Evropske unije i Crne Gore. I u ovoj oblasti Crna Gora predvodi kao najveći korisnik investicionih grantova EU po glavi stanovnika u okviru agende povezivanja - istakao je Tajani.

- Istorija i geografija nas ujedinjuju. Vidim svijetlu budućnost za Evropsku uniju, koja će nastaviti da raste i preko trenutnog broja od 27 članica. Moramo ispratiti odluke koje su donijete u Trstu prošle sedmice konkretnim rezultatima - moja posjeta Crnoj Gori se nadovezuje na tu strategiju - zaključio je Tajani.

Foto: European Parliament

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.