Literatura

Portal Analitika i "Nova knjiga" daruju knjige

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nastavljaju sa nagrađivanjem čitalaca. Kako biste bili u prilici da dobijete knjigu „Zahir“ ili „Oprost za knjeginju“, pažljivo pročitajte uputstva.
Portal Analitika i "Nova knjiga" daruju knjige
Portal AnalitikaIzvor

Potrebno je da u 13 časova na post vijesti o ovoj nagradnoj igri na Facebook stranici Portala Analitika, ostavite komentar u kome ćete napisati naziv knjige koju želite da dobijete. Dobitnici su samo prvi čitaoci koji se u navedenom terminu prijave za određeni naslov i njih ćemo kontaktirati putem Facebook-a.

Paulo Koeljo: Zahir

Narator ovog Koeljovog romana je svjetski poznati pisac bestselera koji živi u Parizu i uživa sva preimućstva i privilegije koje uspjeh i novac nose sa sobom. Njegova žena Ester, sa kojom je u braku već deset godina, inače ratni dopisnik, jednog dana iznenada nestaje zajedno sa svojim prijateljem Mihailom, koji je možda (a možda i nije) njen ljubavnik. Da li je Ester kidnapovana, ubijena ili je jednostavno pobjegla od braka koji je nije emotivno ispunjavao? Narator nema odgovore, ali ima obilje pitanja. No, onda, jednog dana Mihail pronalazi Naratora i obećava mu da će ga spojiti sa nestalom suprugom. U naporu da povrati staru ljubav, Narator otkriva nešto neočekivano o samom sebi...

1707zahir

Snežana Tomanović: Oprost za knjeginju

U svom književnom prvijencu Snežana Tomanović ispituje intimne porodične prostore, genealogije, mikroistorije i lokalitete.

„Često okrenuta prošlosti koja joj je katkad vrelo inspiracije, a katkad polazište da priđe luci današnjice, autorka često djeluje kao neko ko za prošlošću žali, ali joj to ne dopušta da oklijeva u traganju za budućnošću... Tako kod njenih likova, bez obzira koliki patnici ili patnice bili, ima nečeg vedrog, okrenutog životu iako često bivaju opterećeni brigom zbog smrti bližnjih, ili brigom za budućnost potomaka. Najzad, iako je ovo prva njena knjiga ona nije mladalačka, nije nevješta, nije hitanje ka slavi niti obračun sa prazninama... Ovo je knjiga koja je Snežani Dakić-Tomanović pružila priliku da sačuva sebe od sebe, i da čitaocima i čitateljkama pokloni najdragocjenije što ima, čemu je naučio život“.

1707oprost

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila stotine izdanja u više od petnaest različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu republike u Podgorici.

Objavljivanje i novi prevodi klasika svjetske književnosti uvijek predstavljaju važan kulturni događaj. Među izdanjima Nove knjige nalazi se impoznatan broj ključnih romana koji su obilježili cjelokupno književno stvaralaštvo. Među njima su i najznačajnija djela Dostojevskog, Kafke, Džojsa, Servantesa, Tolstoja, Mana, Stendala, Foknera, Vajlda, Kamija, Novalisa, zatim Harper Li, Umberta Eka, te latinoameričkih pisaca poput Vargasa Ljose, Garsije Markesa i Kortasara...

Djelatnost Nove knjige ne podrazumijeva isključivo izdavaštvo. Može se slobodno reći da je suštinski vezana uz fenomene knjige i književnosti u gotovo svim aspektima tih riječi. U tom smislu, takođe organizuje brojne književne programe, predstavljanje značajnih imena svjetske književnosti, predavanja i tribine sa najznačajnijim književnim kritičarima i profesorima sa eminentnih univerziteta.

Nova knjiga je organizator Zimskog salona knjiga u Podgorici, kao i brojnih drugih književnih i kulturnih manifestacija. Široj javnosti svakako je poznata i kao saorganizator jedne od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga koji se u kontinuitetu održava već više od decenije, te privlači najznačajnije pisce, autore i urednike izdavačkih kuća iz zemlje i regiona. Do sada je domaćoj publici omogućila susret sa skoro svim najvažnijim regionalnim autorima, kao i planetarno poznatim imenima poput nobelovca Marija Vargasa Ljose, Tonija Parsonsa, Tarika Alija, Ljudmile Petruševske, Klaudija Magrisa.

Sva izdanja Nove knjige i većinu knjiga ostalih izdavača mogu se naći i poručiti preko zvaničnog sajta izdavača: www.novaknjiga.com.

Portal Analitika