EU web forum

Alfano: Tražićemo jako angažovanje na konsolidaciji demokratskih insitucija

Od naših prijatelja na Zapadnom Balkanu tražićemo jako angažovanje na konsolidaciji demokratskih insitucija, primjeni vladavine prava, razvoju moderne i konkurentne ekonomije. Potrebno je prevladati unutrašnje podjele i uzajamne optužbe iz prošlosti kako bi evropski put postao nepovratni izbor. Samo kroz dijalog i jaki podsticaj na pomirenje, moći ćemo s optimizmom gledati na budućnost. Nije vrijeme za oklijevanje već za donošenje odluke, naveo je italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Anđelino Alfano.
Alfano: Tražićemo jako angažovanje na konsolidaciji demokratskih insitucija
Portal AnalitikaIzvor

Povodom Sastanka na vrhu zapadnobalkanske šestorke - WB6 koji će biti održan u srijedu 12. jula, italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Anđelino Alfano napisao je autorski tekst u kome se osvrće na aktuelne probleme naše i zemalja okruženja, te zadatke koje bi trebalo što prije ispuniti na putu ka Evropskoj uniji.

Ovom samitu prethodio je neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana 25. maja u Rimu, takođe na poziv Alfana, na kome je učestvovao i crnogorski ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović.

Portal Analitika ekskluzivno prenosi ovaj tekst.

 

U vremenu globalnih izazova koji traže angažovanje svih nas, ponovno ujedinjavanje kontinenta je strateška investicija u mir, sigurnost i demokratiju. To je duh koji nas pokreće uoči sjutrašnjeg Sastanka na vrhu u Trstu, na kojem ćemo diskutovati sa našim kolegama sa Zapadnog Balkana o temama od presudnog značaja za budućnost naših građana.

Zasnivajući se na zaključcima Evropskog savjeta od marta ove godine i na Deklaraciji povodom 60. od potpisivanja Rimskih sporazuma, potvrdićemo da vrata Evrope ostaju otvorena za zemlje koje dijele njene vrijednosti i koje ćemo nastojati da pratimo na evropskom putu Zapadnog Balkana.

Od naših prijatelja na Zapadnom Balkanu tražićemo jako angažovanje na konsolidaciji demokratskih insitucija, primjeni vladavine prava, razvoju moderne i konkurentne ekonomije. Potrebno je prevladati unutrašnje podjele i uzajamne optužbe iz prošlosti kako bi evropski put postao nepovratni izbor. Samo kroz dijalog i jaki podsticaj na pomirenje, moći ćemo s optimizmom gledati na budućnost. Nije vrijeme za oklijevanje već za donošenje odluke.

Sastanak na vrhu u Trstu je četvrta etapa – nakon Berlina, Beča i Pariza – jednog demokratskog, ekonomskog i društvenog procesa Zapadnog Balkana, koji je dalekovido pokrenula kancelarka Angela Merkel.

Uvjereni smo da snaga preobražaja ovog mehanizma ni u kom slučaju nije iscrpljena.

Rezulatati Sastanka na vrhu će to potvrditi. Očekujemo:

- Odobravanje značajnog paketa novih infrastrukturnih projekata u oblasti energije i transporta, nakon što su tokom protekle godine otvorena prva gradilišta projekata odobrenih tokom prethodnih Sastanaka na vrhu, dajući na taj način potpunu vidljivost finansijskom angažmanu koji će dostići pola milijarde eura;

- Produbljivanje procesa ekonomske integracije regiona kako bi se oslobodio potencijal tržišta od 20 miliona stanovnika;

- Potpisivanje Sporazuma o osnivanju Transportne zajednice kojim će se stvoriti integrisani prostor po pitanju tehničkih i normativnih standarda;

- Jak podstrek razvoju privatnog sektora, a posebno malih i srednjih preduzeća;

- Jačanje kapaciteta prevencije i suzbijanja korupcije, takođe i u saradnji sa Italijanskom agencija za antikorupciju – ANAC;

- Proširivanje, tokom simbolične tridesetogodišnjice programa Erasmus, mogućnosti koje se nude novim generacijama, zahvaljujući takođe i punoj funkcionalnosti Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Osim toga, postavićemo osnove za pojačanu saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suočavanju sa nekontrolisanim migratornim tokovima koji su prepušteni u ruke kriminalaca.

To su važni koraci koji svjedoče o našoj volji da pratimo Zapadni Balkan ka suštinskom cilju evropske integracije, ali koji takođe naglašavaju pojačanu spremnost Zapadnog Balkana da uzme u ruke sopstvenu budućnost. Trst želi da uputi signal konkretnog optimizma na putu naše zajedničke sudbine.

Foto: ilfattoquotidiano.it

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.