Literatura

Debitantska zbirka poezije Subotića u izdanju Transkripta

Knjiga poezije „Prostor zaposijeda tišina“ Braca Subotića, nedavno je izašla u okviru edicije Prva knjiga u izdanju Transkripta, inače izdavača časopisa za književnost i kulturu Script.
Debitantska zbirka poezije Subotića u izdanju Transkripta
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o Subotićevoj prvoj knjizi poezije.

Zbirku čine tri ciklusa: „Weltschmerz“, „Manifestum kratko“ i „Trening za pogrom“.

- Pjesnički vijenac Braca Subotića pod zacijelo melanholičnim nazivom „Prostor zaposijeda tišina“ sastoji se iz tri cjeline koje su, sudeći prema opštim poetičkim načelima predočene autorske vizije - odraz tematske i motivske raznolikosti (bilo bi, s obzirom na kontekst, isuviše pretenciozno govoriti o semantizovanoj koncepciji ili pak težnji da broj poetskih krugova posluži kao determinativ savršenstva)... Poezija Braca Subotića je lična, zapitana i, iznad svega, subverzivna. Reklo bi se da je upravo povremeni prelazak iz spontanoga somnabulizma u zadivljujuću prirodnost putenoga džeza ono što podrazumijevanoga čitaoca uvodi u (samo)posmatrajuću ulogu – on biva tronut susretom sa sopstvenim Nesvjesnim i iznova sasvim nepripremljen za vanfiktivnu egzistenciju. Ukoliko se, okupirani estetskim proplamsajima, fokusiramo na sve one fascinantne partije stvaraočeva jezika i njegovu, samo na prvi pogled, uprošćenu kombinatoriku, nećemo viđeti slavoljublje, uljuljkanost u književni shematizam, niti izopštenost u odnosu na pomenuti. Viđećemo nepatvorenu umjetnost koja apstrahuje život i pretvara ga u goli talenat koji će, nadam se, sa svojim predstojećim brušenjima biti povod za prevrednovanje književnoistorijskih gibanja u Crnoj Gori. Zato, jemčim, za poeziju ne može biti relevantnije preporuke do nje same, jer: Kad obrišeš poruku ili zatvoriš / knjigu, slika će i dalje / biti izložena prostoru / i vremenu. Nama – zapisala je Tijana Rakočević u predgovoru ove zbirke.

Za izdavača knjige potpisan je Mirza Lekić, urednik izdanja je Đorđe Šćepović, recenzent Aleksandar Radoman, a likovna urednica Suzana Pajović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.