Zanimljivosti

Robot prodat za skoro tri miliona dolara

Slavni robot R2-D2 korišten na snimanju nekoliko filmova iz serije Ratova zvijezda prodan je za gotovo tri miliona dolara, objavila je u četvrtak američka aukcijska kuća.
Robot prodat za skoro tri miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Mala cilindrična naprava koja se oglašava visokim tonovima, model R2-D2 sastavljena je od dijelova korištenih u originalnoj trilogiji između 1977. i 1983. godine kao i za dvije epizode "prethodnih" filmova (1999.-2005.), objašnjava u svom katalogu kuća Profiles in History, sa sjedištem blizu Los Anđelosa. Visok jedva više od metra na točkovima, R2-D2 prodat je nepoznatom kupcu za 2,76 miliona dolara.

Osim malog droida, na aukciji su bili ponuđeni i drugi predmeti iz televizijske serije i filmova koji se bave temom naučne fantastike.

Tako je svjetlosni mač Luka Skajvokera iz prva dva filma prodan za 450.000, a maska Darta Vadera iz originalnog filma za 96.000 dolara. Od ostalih stvari moglo se kupiti i brodove iz serija Battlestar Galactica te Buck Rogers, ali i kaciga koju je u filmu "Aliens" nosio sad već pokojni glumac Bil Pakston.

nezavisne.com

 

Portal Analitika