EU web forum

Pregovore s EU završiti do 2020.

Opredjeljenje Vlade Crne Gore snažno je da u nastavku evropskih integracija uđe u dinamičniju fazu pregovora sa EU, koja podrazumijeva intezivnije i brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja i da se proba postići cilj, da u ovom mandatu Vlada okonča pregovore, kako bi počeo proces formalizacije članstva Crne Gore u EU, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.
Pregovore s EU završiti do 2020.
Portal AnalitikaIzvor

Pažin je na sjednici Savjeta za vladavinu prava govorio o rezultatima postignutim u ovoj oblasti u 2016. Kazao je da je posljednji polugodišnji izvještaj o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23. i 24. operativno dokumentovan, i usvojen u januaru 2017. 

"Trenutno se privodi kraju novo polugodišnje izvještavanje. U martu je održan i Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost, gdje su predstavnici crnogorskih institucija imali priliku da predstave postignute rezultate Evropskoj komisiji. Na osnovu tog sastanka, Evropska komisija je izradila 'non paper' izvještaj, koji je dostupan javnosti“, kazao je Pažin.

Istakao je da je u samom "non paper“ izvještaju istaknuto da su postignuti značajni i mjerljivi rezultati u zakonodavnom i institucionalnom smislu, kao i uspostavljanju početnog bilansa rezultata u oblasti suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

"Međutim, konstatuje se da je potrebno raditi na unaprjeđenju bilansa rezultata u poglavlju finansijskih istraga, oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, ali i u pogledu ostvarivanja slobode medija, borbe protiv trgovine ljudima i pranja novca“, rekao je Pažin.

Govoreći o statističkim podacima, kazao je da je u 2016. realizovano blizu 80 posto aktivnosti u oblastima iz pogavlja 23 i 24.

"Ipak, statistika govori da je oko 20 posto djelimično realizovanih i nerealizovanih aktivnosti“, kazao je Pažin.

Poručio je i da je došlo vrijeme kada se sve više čuje da je Crna Gora uspostavila pravni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Mišljenja sam da više ne zaslužujemo čitati da postoji potreba daljeg napretka. Svi smo svjesni da treba obezbijediti da napredak u vladavini prava bude brži, ali da se bliži trenutak da sa partnerima iz EU treba izmjeriti učinjeno i odrediti pravce daljeg djelovanja“, kazao je Pažin.

Anadolija

Portal Analitika