Zanimljivosti

Još uvijek nije kasno: Najbolje vježbe i savjeti za ravan stomak

"Umjesto tri velika obroka, pokušaj jesti pet manjih jer veliki obroci nepotrebno opterećuju probavu. Stručnjaci se slažu kako preskakanje obroka, gladovanje, upotreba laksativa i tableta za mršavljenje nije preporučljivo. U postizanju ravnog trbuha pomaže gubitak viška kilograma, ali na zdrav i uravnotežen način", objašnjava Mirja Jošić, nutricionistica.
Još uvijek nije kasno: Najbolje vježbe i savjeti za ravan stomak
Portal AnalitikaIzvor

Najčešći uzrok nadutog trbuha su plinovi koji se stvaraju u crijevima, a dobra vijest je da se nastanak ove pojave može ublažiti i izbjeći.

"Premalo vlakana u prehrani i tečnost te nizak nivo tjelesne aktivnosti dovode do konstipacije koja uzrokuje nadutost. Ljeti se više znojiš i gubiš so koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želiš ravan stomak trebaš paziti da ipak ne pretjeraš s njenim unosom.

So uzrokuje zadržavanje vode u organizmu što pridonosi osjećaju nadutosti. Mnogo namirnica sadrži skrivenu so, a to su primjer supe iz kesice, paštete, slane grickalice itd.

Kod prekomjernog unosa gaziranih pića može se dogoditi da zrak ostane zarobljen u crijevima pa stoga izbjegavajte gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umjesto njih pij ohlađeni čaj od mente koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crijevima", tumači nutricionistica.

Deset namirnica za ravan

Doručak - kuvano jaje, tost

Međuobrok - orašasti plodovi

Ručak - riba i krompir pečeni u pećnici

Večera - piletina s grilla i svježa sezonska salata

24sata.hr

 

Portal Analitika