EU web forum

Svilanović: Jugoistočna Evropa okupljena oko napretka regiona na putu ka EU

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović podnio je izvještaj o radu organizacije tokom protekle godine na desetom godišnjem sastanku ove organizacije održanom danas u Dubrovniku.
Svilanović: Jugoistočna Evropa okupljena oko napretka regiona na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici godišnjeg sastanka su odobrili godišnji izvještaj Vijeća za period 2016-2017., a predstoji još odobrenje na sastanku ministara vanjskih poslova i sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) narednog dana.

„Iako su regionalni izazovi i oscilacije na nacionalnim političkim scenama ponekad ometali napore Vijeća za regionalnu saradnju, možemo se nadati napretku koji je na vidiku u pogledu produbljivanja ekonomske saradnje te snažnog upravljanja i stabilnosti unutar regiona“, rekao je generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović i dodao da je u tom smislu dijalog između učesnica Vijeća, u različitim formatima regionalne saradnje, odigrao ključnu ulogu.

„Vijeće za regionalnu saradnju je sakupilo i usmjerilo političku podršku ka ciljevima strategije Jugoistočna Evropa 2020 dok je opipljiv napredak postignut u daljem unaprijeđenju trgovine i investicione integracije, definiranju efikasnih politka zapošljavanja i njihovom provođenja, jačanju saradnje na polju obrazovanja, istraživanja i inovacija, pružanju podrške dobrom upravljanju i jačanju sigurnosti.“

Generalni sekretar je dodao da je regionalna saradnja dostigla važan trenutak, ističući izuzetno veliku pažnju koja se posvećuje reformama kojima se može povećati ekonomska atraktivnost našeg regiona i koje ga mogu učiniti otpornijim.

Predstavljajući Hrvatsku kao predsjedavajuću Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017., ambasador Mario Horvatić se obratio skupu u ime jednog od domaćina poželivši dobrodošlicu učesnicima na zadnji sastanak pod odlazećim hrvatskim predsjedavanjem.

„Očekujemo ministarski sastanak i samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na kojima ćemo iskoristiti ove pozitivne trendove i potvrditi viziju evropske perspektive Jugoistočne Evrope. Osim toga, Dubrovački forum 1. jula će pružiti širi okvir za dijalog o ekonomskom razvoju, stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi kroz jačanje ovih oblasti i u zemljama jadranskog i sredozemnog sliva.“

Učesnici sastanka su takođe razmotrili napredak ostvaren protekle godine i razmijenili viđenja trenutne uloge i potencijala regionalne saradnje kao podsticaja procesu evropske integracije u Jugoistočnoj Evropi.

 

Vijeće za regionalnu saradnju i Hrvatska kao predsjedavajuća Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi za period 2016-2017. zajednički su organizirali 10. godišnji sastanak Vijeća koji se održava zajedno sa sastankom ministara vanjskih poslova i sastankom šefova država i vlada učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Portal Analitika