EU web forum

Crna Gora pokazala spremnost da se približi EU standardima

Šesti sastanak Sektorskog monitoring odbora za Operativni program Regionalni razvoj 2012-2013, održan je danas na Cetinju u hotelu „Grand“, a njemu su prisustvovali predstavnici Evropske komisije i Evropske delegacije u Crnoj Gori, predstavnici svih institucija uključenih u IPA III komponentu u Crnoj Gori, relevantni predstavnici vladinog i civilnog sektora, opština, kao i ostalih zainteresovanih strana u realizaciji projekata planiranih Operativnim programom.
Crna Gora pokazala spremnost da se približi EU standardima
Portal AnalitikaIzvor

„Riječ je o pet infrastrukturnih projekata, čija se realizacija oslanja na 85 odsto finansijske podrške EU i 15 odsto finansijske podrške Kapitalnog budžeta Crne Gore“, izjavila je Marija Vukčević, generalna direktorica Direktorata za EU integracije i međunarodnu saradnju, i dodala da se svi projekti moraju završiti do kraja 2017. godine, jer se do tada za njihovu realizaciju mogu koristiti predviđena sredstva iz IPA fonda.

Almer Kalač, direktor Direkcije javnih radova naglasio je da se dinamika radova ne odvija brzinom koju su planirali, ali da je do sada ostvaren znatan pomak, naročito kada je u pitanju projekat sanacije pruge Virpazar-Sutomore u tunelu Sozina.

Da je EU spremna da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, potvrdio je i Rastislav Prokopič, predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu politiku u Evropskoj komisiji i dodao da se u dosadašnjim radovima na projektu u okviru Operativnog programa Regionalni razvoj itekako primjećuje spremnost Crne Gore da se kroz njihovu implementaciju približi EU standardima.

Šestom sastanku Sektorskog monitoring odbora prisustvovao je i Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik prijestonice Cetinje, koji je ukazao na infrastrukturnu važnost, ne samo projekta sanacije nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka u prijestonici Cetinje, već i ostalih projekata.

Članovi Operativne strukture, koju čine Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Direkcija javnih radova, kao i predstavnici Evropske komisije su do sada obišli lokaciju na kojoj se izvode radovi na projektu Unapređenje vodosnabdijevanja i izgradnja kanalizacione mreže i PPOV u opštini Berane, kao i lokaciju predviđenu za sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka. U petak 30. juna planirana je posjeta radovima na projektu Rehabilitacija pruge u tunelu Sozina, kao i posjeta lokaciji na kojoj se realizuje projekat sanacije nesanitarnog odlagališta Ćafe.

 

Portal Analitika