Društvo

U septembru peti Montenegro prajd

U septembru će biti održan peti Montenegro prajd, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić, navodeći da je vrijeme da na ovogodišnjem prajdu bude više učesnika nego na prethodnim.
U septembru peti Montenegro prajd
Portal AnalitikaIzvor

Kalezić, pozvao je sve lezbejke, gejeve, biseksualne, trans, interpolne i kvir osobe, članove porodica, prijatelje i podržavaoce da učestvuju u pripremi prajda i prijave se za članstvo u organizacionom Odboru.

„Želimo da zajedno sa svima koji žele da iskreno doprinesu našim ljudskim pravima učinimo da peti jubilarni Montenegro prajd još jednom bude glas LGBTIQ zajednice koji će se snažno čuti i oslikati stvarne potrebe svih nas“, rekao je Kalezić agenciji Mina, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba.

On je naveo da je vrijeme da ovogodišnji Prajd okupi više učesnika u odnosu na prethodne godine. 

„Podrška je sve veća i značajnija i očekujemo da će se taj trend nastaviti, posebno što uprkos nepobitnim pozitivnim pomacima zabilježenim u odnosu na prethodnu godinu, bilježimo određeno nazadovanje u poštovanju naših ljudskih prava“, saopštio je Kalezić.

On je poručio da su predstavnici političkih partija, institucija sistema, ministara i ostalih predstavnika Vlade dobrodošli na Prajd.

Kako je rekao Kalezić, njihova obaveza da budu na Prajdu u septembru i pokažu direktnu javnu podršku, bez posebne pozivnice koja će im biti upućena. 

„Puno je važnije da svako ko dođe na peti Montenegro prajd dođe, jer želi da pokaže svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interpolnim i kvir osobama koje žive potpuno skriveno i u strahu da nijesu sami i ohrabre ih da svoje živote žive slobodno“, poručio je Kalezić.

On je ocijenio da je položaj LGBT osoba u Crnoj Gori, u odnosu na prošlu godinu, djelimično poboljšan, navodeći da se više osoba javno autovano a bilo je i javnih istupanja i roditelja LGBTIQ osoba.

Kalezić je ukazao da je osnovana prva asocijacija koja okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe „Spektra“, pa je glas tog dijela zajednice i javno prisutan.

On je saopštio da je značajan broj prijatelja i podržavalaca koji su pokazali otvorenu podršku tokom prošlog Montenegro prajda, i da je sve više LGBTIQ osoba koje ne kriju svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet od prijatelja i porodica. 

„Međutim, ti pomaci ne smiju nas zavarati i ne smijemo zaboraviti da je u našoj zemlji većina LGBTIQ osoba i dalje potpuno skrivena i svakodnevno živi u strahu“, rekao je Kalezić.

On smatra da se bilježe i značajni koraci unazad u postupanju Ministarstva unutrašnjih poslova u odnosu na ljudska prava trans osoba i u pogledu zahtjeva za promjenu ličnog imena.

Mina

Foto: Anadolija

Portal Analitika