EU web forum

DEL MONAKO: Vrata EU ostaju otvorena

Italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako izjavio je za Pobjedu da član 50. Lisabonskog ugovora ne isključuje mogućnost povlačenja zahtjeva za njegovo raskidanje, tako da vrata EU ostaju otvorena za eventualni povratak Velike Britanije u savez evropskih država.
DEL MONAKO: Vrata EU ostaju otvorena
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Prošla je godina od britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije. Kako danas gledate na tu odluku?

DEL MONAKO: Prošla je godina dana od održavanja referenduma u Velikoj Britaniji na kojem su prevagnuli glasovi u korist opcije Leave u odnosu na opciju Remain. Glasanje koje treba poštovati, a čiji su najbolji analitičari naši prijatelji Britanci koji su dali svoj glas.

Ali, glasanje kao odgovor na dvojnu opciju (da/ne) kao što je to slučaj na referendumima, previše pojednostavljuje teme koje su zapravo izuzetno složene, kao što je upravo tema bregzita. Osim toga, to je možda bilo glasanje „vruće glave“ pod pritiskom moćnih izazova i prijetnji koje se šire našim kontinentom (i ne samo našim): pritisak koji dolazi od migracija i terorizma i nadovezuje se na već postojeću ekonomsko-finansijsku krizu koja, ni nakon decenije, nije još uvijek u potpunosti prevaziđena a koja dovodi u pitanje naše društveno-ekonomske modele, koja dovodi u sumnju našu konsolidovanu sigurnost, koja postavlja pitanja o ograničenjima globalizacije, i čak o konceptu suverenosti u XXI vijeku.

Sjetimo se opšte klime koja je karakterisala period pred britansko glasanje. Mnogi su mislili ili su se bojali da će uspjeh opcije Leave odmah odzvanjati kao rekvijem za Evropsku uniju, poput mozaika gdje će gubitak nekoliko djelova (i to kakvog dijela, kada se radi o Velikoj Britaniji) dovesti do raspada cjelokupne slike.

Danas je slika potpuno drugačija. Velika Britanija je preokrenula ideju vodilju svoje spoljne politike, ali je Evropska unija, sada čvršća, najzad shvatila svoju suštinsku vrijednost. Shvatili smo da je budućnost u našim rukama.

POBJEDA: Ipak, ,,razvod” Britanije i EU je neminovan...

DEL MONAKO: Perspektiva Unije bez Londona me duboko razočarava. Ko zna da li je reverzibilna.

Član 50. Lisabonskog ugovora nije kategoričan, odnosi se na ,,namjeru“ o razvodu ali ne isključuje– s pravnog gledišta –opciju povlačenja zahtjeva za raskidanje. Drugim riječima, vrata EU ostaju otvorena, biće nam drago ukoliko se jednog dana London predomisli.

S druge strane, postreferendumski period nam pruža sliku Ujedinjenog Kraljevstva koje se suočava sa izazovima koji su možda nepoznati i presudni. Zemlja koju je glasanje podijelilo, sustanar našeg kontinenta sa jednom atlanskom obalom koja će, promovišući ideju „Global Britain“, morati da se nosi sa Evropskom unijom koja se pokrenula i sa Sjedinjenim Državama koje u središte stavljaju svoju agendu „America First“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika