EU web forum

Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EK koja je bila posvećena procjeni ispunjenosti privremenih mjerila koja se odnose na oblast prevencije korupcije iz 23. poglavlja, za čije sprovođenje je nadležna Agencija za sprječavanje korupcije.
Završena ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Misiju, koja je boravila u Crnoj Gori od 5. do 9. juna u cilju procjene napretka u ovoj oblasti, predvodili su slovenački i  letonski eksperti koji su tim povodom imali niz sastanaka s predstavnicima Agencije za sprječavanje korupcije,  kao i s predstavnicima Državne revizorske institucije.

Zatvarajući misiju, pregovarač za 23. poglavlje Miodrag Radović je  izrazio očekivanje da će izvještaj eksperata pružiti realnu sliku o aktuelnom stanju, zakonodavnom i institucionalnom okviru u oblasti prevencije korupcije i da će njihove preporuke doprinijeti daljoj nadgradnji crnogorskog sistema u smjeru ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 23.

Direktor Agencije, Sreten Radonjić je naglasio da Agencija kontinuirano sprovodi obaveze iz Akcionog plana za 23. poglavlje, privremenih mjerila, Operativnog dokumenta, te da je od početka svog rada ostvarila mjerljive rezultate o kojima su eksperti imali prilike da se informišu tokom misije, a koji doprinose sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori. On je istakao da će izvještaji i preporuke koje će sačiniti eksperti poslužiti Agenciji za dodatno unapređenje u radu i postizanje što boljih rezultata u oblasti sprečavanja korupcije.

Predstavnica Evropske komisije Maja Smrkolj rekla je da ova misija, posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropske integracije, predstavlja odličnu priliku da nezavisni eksperti iz država-članica EU steknu detaljniju sliku o stanju na terenu. Naglasila je da će ova misija omogućiti ekspertima da pruže dodatnu podršku i preporuke crnogorskim partnerima u pravcu otklanjanja nedostataka u ovim oblastima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU.

Predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Podgorici zahvalili su partnerima iz Crne Gore na odličnoj saradnji i uspješnom završetku misije. Eksperti EU su tokom predstavljanja preliminarnih nalaza pohvalili dosadašnji napredak Agencije za sprečavanje korupcije i ukazali na važnost informisanja javnosti o ostvarnim rezultatima.

 

Portal Analitika