EU web forum

Evropska narodna partija pozdravlja doprinos Crne Gore stabilnosti regiona

Evropska narodna partija (EPP) potvrđuje svoju bezrezervnu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i podržava pristup EU po kojem se napredak svake države cijeni po njenim zaslugama, zaključeno je na konferenciji u Evropskom parlamentu u Briselu koju je organizovala ova politička grupacija u EP.
Evropska narodna partija pozdravlja doprinos Crne Gore stabilnosti regiona
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija, pod nazivom „Zapadni Balkan – EU: Zajedničko adresiranje izazova i korištenje mogućnosti“, okupila je predstavnike Evropskog parlamenta, kao i aktuelne i ranije predsjednike vlada i ministre zadužene za evropske poslove država Zapadnog Balkana.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović govorio je na temu regionalne saradnje i bezbjednosnih pitanja.

Pejović je u svom izlaganju ukazao na značaj pristupanja Crne Gore NATO-u za stabilnost Zapadnog Balkana, naglasivši da je ovim istorijskim korakom Crna Gora osigurala trajnu bezbjednost i postavila čvrste temelje za ukupan društveni i ekonomski razvoj u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

“Ne postoji snažniji iskaz međusobnog povjerenja, solidarnosti i prijateljstva među zemljama od preuzimanja obaveze kolektivne bezbjednosti, po principu „svi za jednog, jedan za sve“. Crna Gora je ponosna da je stupila u takvo partnerstvo sa najrazvijenijim demokratijama svijeta, ostvarujući time još tješnje veze sa našim evropskim partnerima na putu ka članstvu u EU,” naglasio je ministar.

Predstavnici EPP u Evropskom parlamentu, predvođeni potpredsjednicom EPP Marijom Gabrijel i doskorašnjim predsjednikom Odbora za vanjske poslove EP njemačkim europoslanikom Elmarom Brokom, pozdravili su članstvo Crne Gore u NATO-u kao istorijski korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana i značajan doprinos trajnom miru i prosperitetu u Evropi.

Ukazano je na potrebu daljeg sprovođenja reformi u zemljama regiona, naročito u oblastima dobrog upravljanja, vladavine prava i snaženja regionalne saradnje.

Izraženo je oštro protivljenje bilo kakvim promjenama granica koji bi ugrozili mir i stabilnost u regionu.

Portal Analitika