Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo

RIJEKA CRNOJEVIĆA

Rijeka Crnojevića je jedno od najpoznatijih i najstarijih mjesta Riječke nahije koje leži na istoimenoj rijeci a sa Karučkom i Dodoškom čini deltu u Skadarskom jezeru. Ovo živopisno mjesto će vas osvojiti svojom jedinstvenošću ambijenta i tišinom. Uživanje u posjeti ovom mjestu upotpunjavaju bogata gastronomska ponuda autentičnih ribljih specijaliteta, tematske šetnje, vožnja kajakom.
RIJEKA CRNOJEVIĆA
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Rijeka Crnojevića je lako dostupna sa magistralnog puta Podgorica–Cetinje (udaljenosti: Podgorica–30 km, Cetinje–16km) i nalazi se na veoma maloj nadmorskoj visini, pa je zbog svoje klime idealno mjesto za gajenje agruma, a takođe i smokve i nara.

Početak priče o Rijeci Crnojevića se vezuje za vladara Zete, Ivana Crnojevića (1465–1490), koji je da bi izbjegao Tursku vojsku na Obodu podigao utvrđenje i manastir, u kome je bila crkva posvećena Svetom Nikoli. Tu je prenio svoju prijestonicu sa tvrđave Žabljak, a manastir je postao sjedište zetske Mitropolije.

U samom mjestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića kao što su podrumska prostorija jedne davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad tzv. Obodske štamparije, gdje je štampana prva ćirilična knjiga „Oktoih prvoglasnik“ 1494.godine. Sem toga, na ovom području je otvorena prva apoteka u Crnoj Gori, kao i prva radionica oružja. Početkom 20 v. u  fabrici „Marica“ proizvodio se sedef - biser od riblje krljušti.

Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. vijeka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar. Na riječkom pazaru trgovali su ljudi raznih vjera i nacija i prodavala se roba iz svih krajeva Crne Gore. Posebno cijenjen proizvod ovog kraja bila je suva ukljeva zbog svoje unikatnosti i izuzetnog ukusa, veoma tražena i na italijanskim trpezama i plaćana zlatom od strane italijanskih trgovaca.

Na ulazu u Rijeku Crnojevića nalazi se kameni most, poznat pod imenom “Danilov most”. Podigao ga je  knjaz Danilo 1853.godine u spomen svoga oca Stanka Petrovića. Uz most je na lijevoj obali rijeke podigao i jednu jednospratnu kuću poznatu pod imenom „Mostina“. Ova stara kuća očuvana je do danas i zadržala je svoje ime, postavši prepoznatljiv simbol ovog kraja.

Najstariji sačuvani objekat u Rijeci Crnojevića je kuća Svetog Petra čijom je izgradnjom započelo formiranje urbanog izgleda naselja i posebno nešto kasnije formiranog uličnog niza. U kući je 1873. godine radila pilana, tako da se može reći da ona predstavlja i prvi industrijski objekat.

Zbog slikovitog ambijenta i opuštajuće atmosfere, Rijeka Crnojevića služi kao utočište i inspiracija brojnim umjetnicima za organizovanje slikarskih kolonija i ugodno druženje.

Kuća sv. Petra na Rijeci Crnojevića​

2

Most knjaza Danila na Rijeci Crnojevića

3

Na ulazu u naselje Rijeka Crnojevića, knjaz Danilo I Petrović  podigao je 1885. godine most u spomen  na svoga oca Stanka. Sa kućom na obali, most čini jedinstvenu cjelinu poznatu po nazivu „Mostina”.  Most je dug 43m, sa dva skladna lučna otvora, vitkim obrisima i karakterističnom siluetom predstavlja simbol naselja.

Služio je kao veza između varoši i Riječkog grada. Jedan je od najljepših objekata ove vrste kod nas.

Inače, u prošlosti Crne Gore Rijeka Crnojevića, formirana uz obale istoimene rijeke, bila je bitan centar političkog i ekonomskog života. Početkom XIX vijeka naselje se brzo razvija i postaje trgovački centar.

Most koji će postati simbol ovog mjesta knjaz Danilo I, je sagradio radi lakšeg i bržeg povezivanja sa Riječkim gradom. Godine 1985. izvršena je sanacija mosta.

Obod Crnojevića

4

 

 

Portal Analitika