Literatura

NOVA NAGRADNA IGRA: Portal Analitika i "Nova knjiga" daruju čitaoce

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, počinju novu nagradnu igru. Kako biste u njoj učestvovali i bili u prilici da dobijete knjigu „Ljubi bližnjeg svog“ ili „Krive su zvijezde“, pažljivo pročitajte uputstva.
NOVA NAGRADNA IGRA: Portal Analitika i "Nova knjiga" daruju čitaoce
Portal AnalitikaIzvor

Potrebno je da u 11 časova na post vijesti o ovoj nagradnoj igri na Facebook stranici Portala Analitika ostavite komentar u kome ćete napisati naziv knjige koju želite da dobijete. Dobitnici su samo prvi čitaoci koji se prijave za određeni naslov i njih ćemo kontaktirati putem Facebook-a.

Erih Marija Remark: Ljubi bližnjeg svog

Politički disidenti, Jevreji, studenti medicine, sitni kriminalci: među hiljadama izbjeglica koje putuju skrovitim stazama Evrope nalaze se Štajner i Kern. Obojica se nisu vratila na vrijeme sa svog odsustva u Čehoslovačkoj, te su razgnijevili svoje pretpostavljene. I zato moraju da krenu dalje. Ali nemaju kuda. Barem ne u ovoj 1939. godini.

Žive dan za danom, prodaju pertle i sitne predmete za nekoliko penija. Život, uz ovo okrutno i teško preživljavanje, ipak ima svoja zadovoljstva, za koja se Štajner i Kern drže kao za slamku spasa.

U užasu životnih neprilika, oni ispijaju svaku kap radosti koju im nudi svijet. Za jednoga su to svjetla Pariza, megalopolisa u kome je sve moguće, za drugog je to ljubav. Uprkos bezdušnoj okrutnosti i hladnokrvnim zakonima nacističkog društva, ipak nisu uništeni sva ljudskost i dobrota. Još postoji ona neprikosnovena ljepota zaljubljivanja, preživljavanja i pričanja sopstvene priče.

2903ljubi

Džon Grin: Krive su zvijezde

Svijet gledamo očima šesnaestogodišnje Hejzel koja boluje od raka i na nagovor roditelja kreće na terapiju. Nimalo oduševljena tom idejom, djevojka čiji društveni život do tada nije ni postojao, upravo na mjestu na kojem svi pričaju o svojoj usamljenosti i životnim nedaćama doživljava pravu ljubav. Ona upoznaje sedamnaestogodišnjeg mladića, bivšeg košarkaša, Ogastasa.

Grinov potresni roman maestralno ispituje duhovito, uzbudljivo i tragično iskustvo života i ljubavi.

2903krive

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila stotine izdanja u više od petnaest različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

Objavljivanje i novi prevodi klasika svjetske književnosti uvijek predstavljaju važan kulturni događaj. Među izdanjima Nove knjige nalazi se impoznatan broj ključnih romana koji su obilježili cjelokupno književno stvaralaštvo. Među njima su i najznačajnija djela Dostojevskog, Kafke, Džojsa, Servantesa, Tolstoja, Mana, Stendala, Foknera, Vajlda, Kamija, Novalisa, zatim Harper Li, Umberta Eka, te latinoameričkih pisaca poput Vargasa Ljose, Garsije Markesa i Kortasara...

Djelatnost Nove knjige ne podrazumijeva isključivo izdavaštvo. Može se slobodno reći da je suštinski vezana uz fenomene knjige i književnosti u gotovo svim aspektima tih riječi. U tom smislu, takođe organizuje brojne književne programe, predstavljanje značajnih imena svjetske književnosti, predavanja i tribine sa najznačajnijim književnim kritičarima i profesorima sa eminentnih univerziteta.

Nova knjiga je organizator Zimskog salona knjiga u Podgorici, kao i brojnih drugih književnih i kulturnih manifestacija. Široj javnosti svakako je poznata i kao saorganizator jedne od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori, Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga koji se u kontinuitetu održava već više od decenije, te privlači najznačajnije pisce, autore i urednike izdavačkih kuća iz zemlje i regiona. Do sada je domaćoj publici omogućila susret sa skoro svim najvažnijim regionalnim autorima, kao i planetarno poznatim imenima poput nobelovca Marija Vargasa Ljose, Tonija Parsonsa, Tarika Alija, Ljudmile Petruševske, Klaudija Magrisa.

Sva izdanja Nove knjige i većinu knjiga ostalih izdavača mogu se naći i poručiti preko zvaničnog sajta izdavača: www.novaknjiga.com

Portal Analitika