Sci/Tech

"Otac" litijum-jonskih baterija ima novi izum koji mijenja sve

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otrkića - staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.
"Otac" litijum-jonskih baterija ima novi izum koji mijenja sve
Portal AnalitikaIzvor

Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru. 

Erik Šmit, direktor Alphabet-a, krovne kompanije u okviru koje je i Google, naveo je na Twitteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potopuno u čvrstom stanju. 

Gudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih baterija. 

Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju. 

Gudenaf i njegov tim su naveli da su "bezbjedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vjetra ili Sunca". 

Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere među proizvođačima barterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike. 

Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine. 

"Vjerujemo da naše otkriće rješava mnoge probleme današnjih baterija", naveo je Gudenaf u saopštenju. (b92)

Portal Analitika