Društvo

BUDVA: Održana Generalna skupština IFMSA, mladi ljekari stekli nova znanja

Protekle dvije nedjelje, Budva i Crna Gora bili su domaćini najvećeg studentsko-naučnog događaja na svijetu. U organizaciji MoMSIC-a (Montenegrin Medical Students Intenational Committee) i Preventivno edukativnog centra održana je 66. martovska Generalna skupština IFMSA(International Federation of Medical Students' Associations).
BUDVA: Održana Generalna skupština IFMSA, mladi ljekari stekli nova znanja
Portal AnalitikaIzvor

IFMSA je internacionalna federacija studenata medicine koju čine studenti iz 124 zemlje svijeta. Nacionalne organizacije iz ove 124 zemlje se sastaju dva puta godišnje na generalnim skupštinama, u martu i avgustu. Ovogodišnji martovski sastanak se održao u Bečićima u organizaciji NVO MoMSIC Montenegro. Skupština u Budvi je najbrojnija ikada sa 1157 učesnika iz 102 zemlje svijeta.

IFMSA svoje aktivnosti sprovodi na nivou šest komiteta i to: Komitet za profesionalnu razmjenu; Komitet za istraživačku razmjenu; Komitet za javno zdravlje; Komitet za mir i ljudska prava; Komitet za reproduktivno zdravlje uključujući HIV i AIDS; Komitet za medicinsku edukaciju.

Upravo na ovoj generalnoj skupštini studenti, a i mladi ljekari imali su priliku da kroz svakodnevne sesije stiču nova znanja i vještine iz pomenutih oblasti.

komitetIzmeđu ostalog, predavači su u okviru generalne skupštine bili posebno fokusirani na dvije teme. Hronične neprenosive bolesti, kao tema koja je uvijek aktuelna i na čijoj se prevenciji aktivno radi. Na ovu temu studentima je govorila dr Bente Mikkelsen, šef Sekreterijata SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) za globalnu koordinaciju mehanizama i kontrole i prvencije hroničnih nezaraznih bolesti, zatim Jessica Beagley iz Alijanse za hronične neprenosive bolesti, Shannon Barkley, dr Marija Todorović iz Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju hroničnih neprenosivih bolesti Crne Gore, dr Natalija Trninić i prof. dr Ljilja Musić, redovni prof. Medicinskog fakulteta u Podgorici. Dr Bente Mikkelsen je na svečanom otvaranju istakla značaj saradnje organizacija IFMSA i SZO koje su partneri više od 5 decenija.komitet-za-mir-i-ljudska-pravaDruga tema generalne skupštine bila je Donacija i transplantacija organa. MoMSIC Montenegro unazad godinama u saradnji sa ljekarima KCCG radi na promociji donacije i transplantacije organa te je ova tema naišla prirodno za generalnu skupštinu koju upravo oni organizuju. Predavači na ovu temu bili su Barbara Ludwig, šef Internacionalnog islet programa za transplantaciju pankreasa, prof. dr Marina Ratković, redovni prof. Medicinskog fakulteta u Podgorici i šef Nacionalnog transplantacionog programa Ministarstva zdravlja Crne Gore i dr Nemanja Radojević, specijalista sudske medicine KCCG. Na ovu temu radionice studentima su održali dr Vladimir Prelević, ljekar sa odjeljenja za nefrologiju KCCG i dr Goran Mijaljica, specijalista psihijatrije koji trenutno radi u Švedskoj.

Generalnu skupštinu svečano je otvorio Ministar Zdravlja u Vladi Crne Gore mr Kenan Hrapović koji je istakao oduševljenje temom ovogodišnje generalne skupštine „Hronične nezarazne bolesti“ ističući da su upravo mladi ljekari nova snaga koja treba da se uhvati u koštac sa ovim oboljenjima.

Da su svi prisutni prepoznali vrijedni rad studenata, da su studenti učesnici prepoznali sjajnu organizaciju studenata domaćina pokazala je prepunjena sala kongresnog centra hotela Mediterana koja je predsjednika MoMSIC-a Suada Šabanovića i cio organizacioni tim dočekala na nogama uz aplauz.

„Velika je privilegija prisustvovati i biti dio generalne skupstine internacionalne federacije medicinskih studentskih asocijacija, (IFMSA). Izuzetna je čast poznavati organizacioni komitet martovskog sastanka 2017 MoMSIC-a koji je ovogodišnju martovsku skupštinu organizovao na način da ćemo je svi pamtiti kao jednu od najbolje organizovanih skupština IFMSA.“, ističe Amir Meholjić doktor iz BiH, bivši predsjednik udruženja studenata medicine BiH, BoHeMSA.

otvaranje„Od svih generalnih skupština na kojima sam bio, ova u Crnoj Gori me je najviše dotakla i inspirisala. Sve je proteklo i više nego glatko, naprosto savršeno. Sesije su bile vrlo plodonosne i orijentisane ka cilju i to umnogome zahvaljujući podesnoj lokaciji i sjajnom nastavnom kadru koji je obezbijedio organizacioni komitet.“, prenosi svoje utiske Mauro Henrique Camacho, IFMSA direktor za istraživačku razmjenu iz Brazila.

„Martovski sastanak u Budvi je bio jedan od najboljih međunarodnih skupova kojem sam ikada prisustvovao. Kao šlag na torti bio je dio nakon generalne skupštine koji je obuhvatao turistički obilazak Crne Gore. Zajedno sa najboljim članovima organizacionog komiteta imali smo priliku da uživamo u crnogorskim pejzažima, istoriji i gostoprimstvu koji su me ostavili u čudu.“, saopštava Christian Abou Nader, predsjednik udruženja studenata medicine Libana.

"Kada upoznaš kolege iz preko 100 zemlja, to je nešto što vrijedi svaki novčić i na šta vrijedi utrošiti svoje vrijeme. Novi nevjerovatni horizonti koji se u takvim susretima otkriju su nešto što će pratiti karijeru svakog od nas.“, rekao nam je Karel Liinaharja, student medicine iz Finske.

Pored toga što su vrijedno radili studenti su imali vremena da za vrijeme svog boravka upoznaju druge kulture kroz aktivnosti kao što su vašar studentskih razmjena i kulturno veče, a takođe kroz vašar projekata da upoznaju najvažnije projekte studenata iz svih zemalja svijeta, informišu se i prošire svoje vidike kako za mogućnost organizovanja sličnih projekata u svojim zemljama, tako i da se senzibilišu za goruće zdravstvene probleme zemalja koje su geografski jako daleko, ali koje ovakve generalne skupštine maksimalno približe.

Generalni sponzor ovogodišnjeg martovskog sastanka je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju. Oni su prepoznali humanitarni duh ove organizacije i odlučili da ih trebaju podržati u ovako velikom projektu. TIKA je poznata po humanitarnim projektima te nije čudno da su TIKA i MoMSIC našli zajednički jezik.

Generalnu skupštinu, u okviru organizacionog komiteta, već više od godinu dana pripremalo je 20 studenata Medicinskog fakulteta u Podgorici i mladih ljekara koji su ujedno i članovi MoMSIC-a, za samo izvođenje u završnoj fazi pomoć je stigla i od 18 volontera takođe sa Medicinskog fakulteta u Podgorici. Svi koji su učestvovali u generanoj skupštini, a predstavljali su Crnu Goru, studenti medicine, svršeni studenti medicine, mladi ljekari i dugogodišnji ljekari u formi predavača su složni u osjećaju ponosa i zadovoljstva što su ovakav događaj prvo uspjeli da dovedu u Crnu Goru, a zatim da ga uspješno, uz inostrane pohvale, privedu kraju. 

Na čelu organizacionog komiteta, kao i na čelu MoMSIC-a bio je Suad Šabanović, a uz njega Aleksandra Fatić, Anis Šabotić, dr Anđela Bečić, Bogdan Račić, Emilija Delević, dr Filip Maraš, Gorica Krunić, Jusuf Kadić, Maja Kalač, Marko Musić, Milica Đurović, Miloš Bojić, dr Mirko Mikić, Nikoleta Odalović, Slaven Jovanović, Stefan Bojović, Vanja Popović, dr Zineta Dacić, dr Žana Pavićević.

Portal Analitika