Sci/Tech

Hoking: Vještačka inteligencija će nas uništiti

Stiven Hoking još jednom je upozorio svijet da tehnologiju treba staviti pod kontrolu kako bi spriječili da ona uništi čovječanstvo, prenosi N1 Info.
Hoking: Vještačka inteligencija će nas uništiti
Portal AnalitikaIzvor

Slavni fizičar govorio je o opasnostima koje nosi vještačka inteligencija, te vjeruje da treba uspostaviti nove načine identifikacije prijetnji prije nego što dođe do moguće eskalacije.

- Od postanka civilizacije agesivnost je bila korisna koliko i prednosti preživljavanja. Sve je utemeljeno u našim genima. Tehnologija je napredovala, a taj agresivni napredak nas može uništiti putem biološkog ili nuklearnog rata. Moramo kontrolisati naslijeđeni instinkt logikom i razumom - kazao je on za Tajms (Times).

Dalje predlaže neku vrstu „svjetske vlade“, ali s dozom rezerve.

- Ona može stvoriti i probleme jer može prerasti u tiraniju - dodao je.

Kaže da je optimista i smatra da će ljudska rasa nadvladati sve izazove. Ipak, ističe da vještačka inteligencija može napredovati toliko da će biti u stanju da izbriše čovječanstvo.

- Pravi rizik sa vještačkom inteligencijom nije u njenoj malicioznosti, nego u mogućnosti da se takmiči s ljudskom. Superinteligentna vještačka inteligencija može biti ekstremno dobra kada ispunjava svoje zadatke. Ali, ako ti zadaci nisu u skladu sa ljudskim - u nevolji smo - kazao je Hoking.

Izvor i foto: N1 Info/Justin Tallis/Afp

Portal Analitika