EU web forum

Škotska premijerka: Sljedeća godina je zdravorazumsko vrijeme za referendum

Škotska premijerka Nikola Stardžon kaže da bi Škotska mogla ponovo da glasa o nezavisnosti za 18 mjeseci kako ne bi bila primorana da napusti Evropsku uniju sa ostatkom Velike Britanije, prenosi N1.
Škotska premijerka: Sljedeća godina je zdravorazumsko vrijeme za referendum
Portal AnalitikaIzvor

Stardžon, koja predvodi pokret za nezavisnost Škotske, kazala je u intervjuu za BBC da je jesen 2018. godine “zdravorazumsko vrijeme” za održavanje referenduma, ako taj put bude izabran” i dodala da nije donijeta odluka da li će se glasati o nezavisnosti.

Škotska premijerka, koja je i liderka Škotske nacionalne partije, oštro je kritikovala odluku da Velika Britanija izađe iz EU.

Dok je na prošlogodišnjem referendumu na nivou Velike Britanije 52 odsto birača glasalo za napuštanje EU, a 48 za ostanak, u Škotskoj je 62 odsto birača glasalo za ostanak u Uniji, a 38 odsto za izlazak.

Škotski birači odbacili su nezavisnost na referendumu 2014. godine kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji.

“Bregzit je drastično promijenio situaciju, a ja dozvoliti da Škotska bude izvučena iz EU protiv svoje volje. Ne blefiram kada govorim o novom referendumu. Tražim nove načine da očuvam veze Škotske sa EU”, istakla je Stardžon.

Britanska premijerka Tereza Mej planira da aktivira član 50 Lisabonskog ugovora do 31. marta, čime bi pokrenula dvogodišnje pregovore s EU o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Velika Britanija bi u tom slučaju napustila EU početkom 2019. godine, a Mej je prošle nedjelje optužila Stardžon i njenu partiju za “zaslijepljeni nacionalizam fokusiran samo na nezavisnost po svaku cijenu”.

N1

Portal Analitika