EU web forum

Lideri EU u četvrtak o Zapadnom Balkanu

Situacija na Zapadnom Balkanu je krhka, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta (ES) Donald Tusk, i pozvao lidere Evropske unije (EU) da u četvrtak na samitu razmotre situaciju u regionu.
Lideri EU u četvrtak o Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Tusk je u pozivnom pismu upućenom premijerima i predsjednicima 28 zemalja članica Unije naveo da će Zapadni Balkan biti tema prvog dana samita EU lidera, koji je zakazan za 9. i 10 mart u Briselu.

On je naveo da je na toj temi inistirao jedan broj EU lidera tokom prehodnog sastanka, usljed rasta zabrinutosti zbog posljednjih dešavanja u regionu.

“EU će zadržati svoj angažama na Zapadnom Balkanu i ispunjavati svoje obaveze”, poručio je Tusk u pismu, prenosi Tanjug.

Uoči sastanka lidera EU, Savjet ministara spoljnih poslova, na čelu sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, razmatrao je situaciju na Zapadnom Balkanu, i jednoglasno zaključio da se Unija mora više anagažovati u regionu.

Evropski ministri su ocijenili da se napuštanje fokusa EU sa regiona odrazilo na pogoršanje stabilnosti, kako u samim državama Zapdanog Balkana, tako i u njihovim međusobinim odnosima.

Izvori Tanjuga iz ES navode očekivanje da se među pisanim zaključcima, koje će u četvrtak i petak donijeti lideri EU, nađe i dio koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Očekuje se da ES još jednom potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i posvećenost EU regionu.

Lideri 28 članica EU trebalo bi da iz Brisela Balkanu pošalju poruku koja se odnosi na nastavak angažovanja Unije na svim nivoima u regionu, počev od podrške stabilnosti, do produbljivanja političkih i ekonomskih odnosa EU sa Zapadnim Balkanom.

Mina

Portal Analitika