EU web forum

Pejović – Ikonen: Podrška Finske pristupanju Crne Gore EU

Finska snažno podržava integraciju Crne Gore u EU, i u tom pravcu će nastaviti da pruža potrebnu podršku i doprinosi dinamici pristupanja, saopšteno je tokom razgovora ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ambasadora Finske u Crnoj Gori Pertija Ikonena.
Pejović – Ikonen: Podrška Finske pristupanju Crne Gore EU
Portal AnalitikaIzvor

Ikonen je čestitao na ostvarenim rezultatima istakavši da se u značajnom broju oblasti Crna Gora približila ili već funkcioniše u skladu s evropskim propisima i standardima. S tim u vezi je istakao da dijeli pozitivne ocjene i poruke koje je visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila tokom posjete Crnoj Gori. Na toj liniji je prenio zainteresovanost Finske da u predstojećem periodu unaprijedi saradnju s Crnom Gorom, posebno u oblasti ekonomije gdje za to postoje obostrani interesi dvije države.

Pejović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Finske u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u EU i upoznao ambasadora s tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu, s fokusom na pripremu za otvaranje preostalih poglavlja i ispunjavanje mjerila za njihovo zatvaranje.

Prenio je odlučnost Vlade da do kraja mandata nastavi s efikasnim i temeljnim sprovođenjem reformi u svim oblastima koje će generisati dalje kvalitativne promjene u društvu i, kroz usvajanje i primjenu evropskih standarda, dovesti do unapređenja kvaliteta života građana u čemu se ogleda suština procesa evropske integracije.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, regionu i aktuelnim prilikama u EU.

Portal Analitika