EU web forum

Pejović – Gasparijan: Iskustvo Crne Gore značajno za Jermeniju

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas s ambasadorom Jermenije u Crnoj Gori Hamletom Gasparijanom.
Pejović – Gasparijan: Iskustvo Crne Gore značajno za Jermeniju
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su razmijenili mišljenje o vanjskopolitičkim prioritetima dvije države i u tom kontekstu mogućnostima za intenziviranje saradnje u oblastima u kojima postoji zajednički interes.

Ambasador Gasparijan je istakao da je evropska integracija jedan od osnovnih pravaca vanjske politike Jermenije, i upoznao ministra Pejovića s planovima za potpisivanje okvirnog sporazuma o odnosima Jerevana i EU. Na toj liniji je ukazao na važnost saradnje s Crnom Gorom, posebno u pogledu razmjene znanja i iskustva iz odnosa s EU.

Ministar Pejović je prenio spremnost Crne Gore da podijeli iskustvo i najbolje prakse iz pristupanja EU, posebno u dijelu oblasti vizne liberalizacije, ekonomskih odnosa s EU, kao i učešća u programima Unije, poput Horizonta, Kreativne Evrope i Kozmea s kolegama iz jerevanske administracije i na taj način doprinese unapređenju njihovih odnosa s Unijom.

Takođe, upoznao je ambasadora Gasparijana s procesom pristupanja Crne Gore NATO-u istakavši očekivanje da će se proces ratifikacije ubrzo okončati, te da će Crna Gora uskoro postati punopravna članica Alijanse.

Portal Analitika