EU web forum

Pejović – Ge: Crna Gora uspješna u vođenju pristupnih pregovora

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas s ambasadorom Švajcarske u Crnoj Gori Filipom Geom.
Pejović – Ge: Crna Gora uspješna u vođenju pristupnih pregovora
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je upoznao ambasadora Gea s dosadašnji napretkom u pregovaračkom procesu istakavši da se rezultati preduzetih napora ogledaju ne samo u 26 otvorenih poglavlja nego prevashodno u postepenom preuzimanju evropskih standarda i najboljih praksi koje doprinose unapređenju stanja u mnogim oblastima. Na toj liniji je informisao ambasadora o reformama u oblasti vladavine prava i ekonomije, kao i o planovima i aktivnostima koji se preduzimaju u pravcu otvaranja preostalih poglavlja pravne tekovine.

Ambasador Ge je čestitao ministru Pejoviću na imenovanju i posebno, na dosadašnjem uspjehu u vođenju pristupnih pregovora i dobrom napredovanju prema članstvu izrazivši očekivanje da će Crna Gora jednako uspješno nastaviti svoj put prema EU i u narednom periodu. Na toj liniji je pohvalio lidersku ulogu Crne Gore u procesu evropske integracije i reformske procese u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Sagovornici su takođe, razmijenili mišljenje o situaciji u EU i državama članicama, te refleksiji aktuelnih dešavanja na politiku proširenja. Zajednički su ocijenili da aktuelni izazovi s kojima se EU suočava ne bi trebalo da se odraze na brzinu napredovanja prema članstvu, te da je od presudnog značaja da države nastave s kvalitetnim sprovođenjem reformi koje će proizvoditi konkretne rezultate usmjerene na bolji kvalitet života građana.

Portal Analitika