EU web forum

Pejović: Nikšić realizovao najviše projekata uz pomoć EU fondova

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, boravio je danas sa saradnicima u radnoj posjeti Nikšiću.
Pejović: Nikšić realizovao najviše projekata uz pomoć EU fondova
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu posjete, Pejović je imao sastanak s predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i njegovim saradnicima, obilazak uspješnih projekata na aerodromu na Kapinom polju realizovanih iz fondova EU, kao i lokacije za izgradnju doma za stare koji će se finansirati iz Regionalnog stambenog programa i posjetu Gimnaziji Stojan Cerović.

Sastanak s predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i njegovim saradnicima bio je prilika za razgovor o obavezama opština u dijelu reformisanja javne uprave i njenog prilagođavanja standardima EU, finansijskom nadzoru, kao i obavezama iz 27. poglavlja Zaštita životne sredine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i projektima koje je Opština Nikšić realizovala tokom prethodnog perioda iz evropskih fondova, kao i o mogućnostima koje su na raspolaganju iz nove finansijske perspektive IPA-e 2014-2020.

Ministar Pejović je istakao da se Nikšić izdvaja kao opština koja je realizovala najviše projekata iz evropskih fondova. Istakao je da je realizacija 33 projekta, ukupne vrijednosti od 9,2 miliona eura pokazuje da je opština Nikšić pokazala dobre rezultate u povlačenju evropskih sredstava i pripremi konkretnih predloga projekata. 

Obilazeći projekte na aerodromu na Kapinom polju, Pejović je poručio da ovi projekti pokazuju da, kad imate dobre ideje, znanje i iskustvo možete dobiti sredstva iz EU fondova da napravite razvojni projekt koji će značiti gradu.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović je upoznao ministra s realizovanim projektima istakavši da je Nikšić u vrhu crnogorskih opština po broju realizovanih projekata. Takođe je upoznao ministra s planovima te opštine, posebno kad je riječ o korištenju mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru prekograničnih programa saradnje, poput trilateralnog programa s Italijom i Albanijom.

Posjeta Gimnaziji Stojan Cerović je bila prilika za razgovor s učenicima o politikama i vrijednostima koje baštini EU, obavezama koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja i mogućnostima koje će crnogorskim građanima, a posebno mladima biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo. Ministar je istakao da brojni programi EU već sad nude mladima mogućnosti za putovanja, razmjenu znanja i iskustava, rad na zajedničkim projektima i posebno ukazao na mogućnosti koje Erazmus program pruža mladima na polju obrazovanja.

U okviru posjete Nikšiću, organizovana je prezentacija mogućnosti finansiranja projekata iz fondova IPA-e. Vršilac dužnosti generalne direktorice za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović je upoznala predstavnike opština, javnih institucija i organizacija civilnog društva s mogućnostima u okviru nove finansijske perspektive Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020. Učesnici skupa su razmijenili mišljenja o budućim planovima i aktivnostima u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

Portal Analitika