EU web forum

PEJOVIĆ: Brojne obaveze moramo uskladiti sa programom rada nove Vlade

Godina pred nama biće intenzivna po pitanju ispunjavanja obaveza u procesu pristupanja evropskoj porodici, saopšteno je na konsultativnom sastanku Ministarstva evropskih poslova s predstavnicima civilnog sektora o Programu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (2017 – 2018).
PEJOVIĆ: Brojne obaveze moramo uskladiti sa programom rada nove Vlade
Portal AnalitikaIzvor

U naredne dvije godine Crnu Goru u procesu pristupanja očekuju brojne obeveze. U dokumentu koji su predstavili iz Ministarstva evropskih poslova osim planova za naredni period nalazi se i sve ono što je naša zemlja postigla u procesu pristupanja. Ministar evropskih poslova Andrija Pejović kaže da je ključno da se sve obaveze usklade sa programom rada nove Vlade.

–Program rada nove Vlade upotpuniće dio okvira za rad u narednom periodu jer su ova dva dokumenta kompatibilna i daju osnov za naše dalje aktivnosti –kazao je Pejović.

Programom o pristupanju Evropskoj Uniji za dvogodišnji period predviđeno je preko 800 obaveza. Treba usvojiti brojne zakone, podzakonske akte, strategije, vršiti njihovu implementaciju i jačati kadrovske kapacitete.

Programom je predviđeno da se najveći dio planiranih obaveza odradi u toku ove godine.

-Ova godina će biti intezivna ali to ne znači da će 2018. godina biti bez obaveza. Želimo da pokažemo ozbiljnost već u prvom mandatu rada nove Vlade i suočimo se sa obavezama iz procesa pristupanja, pa u ovoj godini imamo planirano 437 obaveza – naveo je sekretar Pregovaračke grupe – Miodrag Radović.
Predstavnici civilnog sektora imali su određene zamjerke:

–Mislimo da je poželjno da zaintresovane strane treba uključiti u ranoj fazi adaptacije programa, a ne u finalnoj, kada su korekcije nemoguće – kazala je Jovana Marović iz Politikon mreže.

-Imamo otvoreni dijalog i mogućnost za saradnju. Kako to želite učestvovati u nečemu što nije završeno – objasnio joj je ministar Pejović.

Kako je zaključeno, civilni sekotor može pomoći i podržati proces analizom dosadašnjeg sprovođenja Programa o pristupanju i ukazivanjem na njegove eventaulne nepravilnosti.

Portal Analitika